Refereeing Department: 'Genk verdiende rood, maar moest ook strafschop krijgen'

Refereeing Department: 'Genk verdiende rood, maar moest ook strafschop krijgen'

02-03-2020 17:09
59

Na het duel tussen KRC Genk en Club Brugge was er heel wat te doen om enkele betwistbare fases. Genk voelde zich bestolen door de scheidsrechter en de VAR. Het Refereeing Department heeft zich nu uitgelaten over alles.

Ten eerste was er het duel tussen Eder Balanta en Sébastien Dewaest. De middenvelder van Club Brugge had oog voor de bal, maar bij het luchtduel met Dewaest belandde de elleboog/arm van Balanta in het gezicht van de Genk-verdediger.

Het Refereeing Department vond het een roekeloze actie, maar geen actie die een rode kaart verdiende. 'De ref had Balanta een gele kaart moeten geven, de VAR mocht niet ingrijpen omdat er geen sprake is van een gemiste rode kaart', klink het.

Handsbal
Daarop was er nog de penaltyfase in minuut twintig, waarbij Mats Rits de bal met de hand raakte in het strafschopgebied. De middenvelder had geen enkele intentie om de bal met de hand te raken, maar volgens het Refereeing Department verdiende het wel een strafschop. 'De ref had een penalty moeten fluiten. Aangezien die er niet kwam, had de VAR moeten ingrijpen', geeft men aan.

Rood voor Genk
Ook Genk kwam er goed vanaf nadat Eboue Kouassi flink doorging op Charles De Ketelaere. De middenvelder kermde het uit van de pijn, Kouassi kreeg geen kaart. Een foute beslissing volgens het Refereeing Department, dat een rode kaart had verwacht.

'Een rode kaart was op zijn plaats maar de ref gaf die niet omdat het volgens hem enkel een onvoorzichtige actie betrof. Dit betekent dat hij de situatie niet goed inschatte. De VAR had tussenbeide moeten komen', aldus het voetbalorgaan.