Financiële balans van Anderlecht oogt bloedrood: 'Schulden van 83 naar 95 miljoen'

Financiële balans van Anderlecht oogt bloedrood: 'Schulden van 83 naar 95 miljoen'

28-12-2019 10:00
39

RSC Anderlecht heeft nog heel wat werk voor de boeg, dat lijkt de conclusie van 2019. Die analyse gaat op voor het geleverde spel op het terrein, maar evenzeer voor de financiële cel. De schuldenberg van Anderlecht blijkt namelijk opnieuw gestegen, tot gigantische proporties.

Het Nieuwsblad weet dat Anderlecht momenteel aan 94,9 miljoen (!) euro schulden zit, een triest Belgisch record. Dat is een stijging van 11,5 miljoen ten opzichte van het vorige boekhoudkundige jaar, 2017-2018. Het grootste probleem voor paars-wit tijdens het voorbije jaar was vooral dat de inkomsten enorm zijn teruggevallen, mede door een daling van de transferinkomsten. In totaal haalde de club zo'n 17,5 miljoen minder binnen.

Daartegenover staat een minimale daling van de salariskosten (+/- 3 miljoen) ten gevolge van de vele ontslagen die onder het bewind van Marc Coucke zijn doorgevoerd. De grootste en meest kwalijke uitgavenbron zit hem echter in de uitgaven aan diensten, goederen en ... makelaars. Anderlecht betaalde zich daar het voorbije jaar blauw aan: 37,7 miljoen. Bij een club als Club Brugge ligt dat getal op 23,4 miljoen.

Temidden die puinhoop doet Coucke zijn best om de zaken recht te trekken. Zo heeft de voorzitter van Anderlecht op een jaar tijd een slordige 22 miljoen eigen kapitaal in de club gepompt. Die centen gingen haast integraal naar inkomende transfers.