“VAR heeft correct gehandeld door niet in te grijpen bij Standard-KRC Genk”

“VAR heeft correct gehandeld door niet in te grijpen bij Standard-KRC Genk”

Gepubliceerd: zondag 20 oktober 2019 om 13:13zo 20-10-2019 om 13:13

Standard Luik won met het kleinste verschil van KRC Genk, maar na afloop werd er nog flink nagepraat over het doelpunt van de Rouches. Coach Felice Mazzu haalde zelfs een foto boven om te bewijzen dat de bal over de lijn was.

Huisref van Het Laatste Nieuws Tim Pots verdedigt de VAR echter. “Voor topwedstrijden beschikt de VAR over tien camera’s. Daarvan staat er eentje aan de overkant maar die was onbruikbaar omdat een speler (Bongonda, red) van Genk het zicht belemmerde. Het beste camerastandpunt, in dit geval het minst slechte, is wat wij de ‘tactical’ noemen. De camera hoog achter het doel.”

“Het is ook een screenshot van die camera dat Mazzu gebruikt”, gaat Pots verder. “Wel, vanuit dat bijna frontaal standpunt is er geen objectief bewijs dat de bal volledig over de zijlijn was. Omdat een bal 22cm diameter heeft moet je vanuit dat standpunt al minstens 11cm gras zien tussen bal en zijlijn vooraleer die er volledig over is.”

De VAR greep uiteindelijk niet in en het doelpunt van Bastien werd goedgekeurd. “Een camera loodrecht op de zijlijn, zoals de doellijntechnologie of hawk-eye in tennis, had wel uitsluitsel gegeven zonder dat je moet gaan interpreteren. De VAR heeft correct gehandeld door niet in te grijpen.”

Poll

Heeft Pots hier gelijk?

(404 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws