Prognose 19/20: Geen excuses, Standard moet meespelen om de titel

Prognose 19/20: Geen excuses, Standard moet meespelen om de titel

25-07-2019 15:05
6

Het wachten is voorbij. Vrijdag start de 117e editie van de hoogste Belgische voetbalafdeling. Wie volgt Racing Genk op als kampioen van de Jupiler Pro League? VoetbalPrimeur.be neemt de top-6 van vorig seizoen door en waagt zich aan een prognose. Deel 4: Standard.

Vanaf het moment dat Bruno Venanzi voorzitter van Standard werd, wist hij dat hij Michel Preud'homme ooit als trainer wilde. Ondanks dat Ricardo Sa Pinto de club naar een tweede plaats en bekerwinst leidde, moest hij plaats maken voor de terugkeer van het Luikse icoon. Venanzi had zijn droomtrainer, maar sportief viel het niet op zijn plooi. Hoewel Standard aan het begin van Play-Off 1 een serieuze outsider voor de titel was, eindigde het op 12 punten van kampioen Racing Genk. Dat moet beter in het tweede jaargang onder MPH.  

Coach
Preud’homme kreeg de zaken nooit op de rails, getuige ook 17 nederlagen in 50 matchen (alle competities). Het elftal gaf te vaak niet thuis. Met name op vreemde bodem, waar er met 9 verliesbeurten in 20 competitiematchen bedeudend minder werd gepresteerd dan op het eigen Sclessin. Mede door een karakterprobleem. Preud'homme slaagde er niet in om zijn frustratie en irritatie daarover te verbergen.

Wees er maar zeker van Standard anders voor de dag zal komen. Preud'homme heeft een jaar de tijd gehad om alles te evalueren. Wie niet mee wil in zijn manier van voetballen of werken, gaat overboord. Alle neuzen moet dezelfde kant op wijzen. Wat helpt is dat hij nu vanaf het begin kan werken met een kern die hij voor een groot deel zelf heeft samengesteld. Kijkende naar de kwaliteit van die groep alsook het totale pakket zijn er geen excuses meer.

Inkomende transfers
Een Belgische club die voor 28 miljoen euro aan spelers kan kopen moét de titel als doel hebben. Punt. Met een transfersom van 12,6 miljoen euro voor het toptalent Zinho Vanheusden braken de Rouches zelfs een nationaal record. Erg straf. Naast Vanheusden werd met Obbi Oulare nog een pion uit het elftal van vorig jaar definitief vastgelegd. Het Engelse Watford ontving drie miljoen euro voor de spits.

Tijdens het shoppen kwamen de Luikenaars sowieso uit bij vertrouwde namen: Felipe Avenatti, Aleksandar Boljevic, Selim Amallah, Mergim Vojvoda en Anthony Limbombe. Laatstgenoemde wordt gehuurd (van Nantes, Fra). De Franse linksback Nicolas Gavory (FC Utrecht, Ned) en de Servische doelman Vanja Milinković-Savić (Torino, Ita) - broer van - zijn de enige nieuwkomers zonder een verleden in de JPL.

Uitgaande transfers
Het grootse transferoffensief was mogelijk omdat Standard zelf ook uitstekend zaken deed. Het ontving de hoofdprijs voor zowel Moussa Djenepo als Razvan Marin. Djenepo leverde dankzij het Engelse Southampton liefst 16 miljoen euro op. Marin verzilverde zijn topseizoen met een mooie overstap naar Ajax, dat 12,5 miljoen overmaakt op de Luikse bankrekening. Christian Luyindama bracht nog eens vijf miljoen euro in het laatje, nadat de Turkse topclub Galatasaray de optie tot koop lichtte.

Gezien de kern van 39 spelers staat er echter nog veel te gebeuren. Het is aannemelijk dat namen als Uche Agbo, Orlando Sa en Duje Cop vóór 3 september worden verkocht.

Verwachte basiself
Zoals vooraf verwacht heeft Standard een aardig metamorfose ondergaan. Grootste wijziging dient zich aan in doel nu Guillermo Ochoa met zijn gedachten niet meer in Luik zit. Dat gaat punten kosten. Wetende dat hij de individuele klasse heeft om duels te beslissen lijkt Carcela een herkansing te krijgen, terwijl Preud'homme de dribbelaar eerder nog liever kwijt dan rijk was.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een nieuw seizoen bij Standard, met heel wat nieuwe namen. Dit kan de mogelijke opstelling worden dit seizoen! #standard #jpl

A post shared by VoetbalPrimeur.be (@voetbalprimeur.be) on

Naar wie uit te kijken?
Amallah, Avenatti, Boljevic en Vojvoda, ze deden het stuk voor stuk uitstekend bij een middenmoter. Vraag is of ze ook slagen bij een titelkandidaat. Dat is immers geen gemakkelijke stap. Verder zijn we benieuwd of we Anthony Limbombe van Club Brugge te zien krijgen, nadat hij een moeilijk seizoen in Frankrijk kende.  En we gunnen Obbi Oulare een blessurevrij jaar.

Prognose
De selectie van Standard doorlopende, is het duidelijke dat de ploeg in de breedte erop vooruit is gegaan. Preud'homme heeft in elke linie meer opties gekregen. Nu moet er gepresteerd worden. Het feit dat ploegen doorgaans beter presteren tijdens het tweede seizoen onder Preud'homme geeft de Luikse burger moed. Standard komt naar onze verwachting dichter bij de titel, maar wij schalen Racing Genk en Club Brugge iets hoger in: weer een derde plaats voor Preud'homme en zijn mannen.