KV Mechelen hekelt gang van zaken bij KBVB: Zes filters bij de telefoontaps

KV Mechelen hekelt gang van zaken bij KBVB: "Zes filters bij de telefoontaps"

Gepubliceerd: maandag 20 mei 2019 om 10:17ma 20-05-2019 om 10:17

Laatste update: maandag 20 mei 2019 om 10:17ma 20-05-2019 om 10:17

De tuchtprocedure in zaak-Propere Handen is gestart. Maandag startten de advocaten van KV Mechelen aan hun pleidooien. Zij vinden dat de KBVB het recht op verdediging heeft geschonden.

"We betreuren de vele perslekken. Wij hebben altijd gezwegen en zullen vandaag voor het eerst écht onze stem laten horen. Onze rechten van verdediging zijn onherroepelijk geschonden. Daarom ook dat wij naar de rechter in kort geding zijn gestapt", citeerde Het Nieuwsblad Joost Everaert, de advocaat van KV Mechelen.

Mechelen zal het onderste uit de kan halen om de degradatie te ontlopen. "We kunnen dus niet anders dan de procedureproblemen aan te kaarten, voor we hier ten gronde zullen pleiten. Pas donderdag weten we of de kortgedingrechter beslist om deze tuchtprocedure al dan niet te schorsen."

Aansprakelijkheid als club
Daarnaast had Mechelen graag inzage gehad in het strafdossier. "De club zelf is nooit verhoord, nooit in verdenking gesteld door de onderzoeksrechter. Wij hebben aan het openbaar ministerie toegang gevraagd tot de inhoud van het strafdossier. Dat is ons, helaas, geweigerd."

Malinwa begrijpt dan ook niet dat de club zou gestraft worden voor het werk van individuen. "In het tuchtdossier is nooit een vraag aan de club gesteld. KV Mechelen als club is ook nooit verhoord. En toch zitten we hier."

Ongeldige telefoontaps
Daarbovenop vindt Mechelen de telefoontaps waarop de KBVB zich baseert rechtsongeldig. "Die befaamde telefoontaps zijn zogezegd hét bewijs. Ik zie zes "filters" waar wij geen vat op hebben", gaat Everaert verder.

"De onderzoekers kiezen wie zij tappen; er wordt een selectie gemaakt uit die geselecteerde gesprekken; sommige gesprekken zijn in processen-verbaal gegoten, anderen niet; van sommige pv's zijn samenvattingen gemaakt, van andere niet; bepaalde gesprekken zijn meegedeeld aan de onderzoekscoördinator in een Brussels hotel. En het is het bondsparket dat nog eens kiest welke gesprekken in de bondsvordering worden gebruikt."

Poll

Moet KV Mechelen bestraft worden met degradatie?

(1917 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws