Vranjes bijt van zich af: ''Hij is een held en symbool van verzet''

Vranjes bijt van zich af: ''Hij is een held en symbool van verzet''

30-11-2018 16:43 Laatste update: 18:06
22

De fans van Anderlecht zijn Ognjen Vranjes helemaal beu. Vranjes liet zich deze week negatief opmerken met een post over supportersgeweld, waarna de Bosnische verdediger ook in opspraak raakte vanwege een facistische tattoo. Vranjes begrijpt alle commotie om de tattoo van omstreden priester/activist Momcilo Dujic niet.

''Over wie gaat het in deze discussie? Over mij of Momcilo Dujic. Zou mijn tattoo belangrijk zijn, mocht ik in de Bosnische derde klasse voetballen? Zou deze discussie gevoerd worden, mocht ik niet in het buitenland voetballen en succcesvol zijn?'', trok Vranjes van leer bij het Servische nieuwsportaal Srpskainfo.

Vranjes is geboren in Banja Luka, de hoofdstad van de Servische Republiek in Bosnië en Herzegovina. Dujic is voor hem belangrijk. ''Ik wil evenmin iemand de les spellen maar voor mij en het merendeel van de Serviërs en de Servische natie is Dujic een held en een symbool van het verzet tegen de vijand. Het recht om op te staan tegen de bezetter kunnen we niemand ontnemen. De geschiedenis heeft vele gezichten. Daarbij heb ik het recht met mijn lichaam te doen wat ik wil. Dit recht mag niet worden aangetast.''

Hij vindt het dan ook vreemd dat zelfs zijn positie bij de nationale ploeg ter discussie staat. ''Ik zal altijd het maximale geven, ongeacht wat er op mijn lichaam staat. Als je meer geïnteresseerd bent in mijn tattoo’s, mijn bankrekening, mijn gezin, mijn vrije tijd en niet met wat ik u als voetballer kan bieden op het veld, dan kan ik u echt niet verder helpen'', reageert de 39-voudig international.

Geen excuses
De Bosnische bond hoeft niet op verontschuldigingen te rekenen. ''Het is niet mijn schuld dat de politiek ingewikkeld is, dat de bevolking misleid wordt en in armoede leeft, waardoor de tolerantie naar anderen onder nul is gezakt. Ik neem het hen niet kwalijk! Zij die menen een probleem te hebben met Dujic, hebben eigenlijk een probleem met zichzelf. Tolerantie betekent voor mij niet zwijgen maar diversiteit accepteren en waarderen. Mijn mensen en zijn helden zullen voor altijd leven'', besloot Vranjes.