Ciman is al tien jaar het vijfde wiel aan de wagen bij Rode Duivels

"Ciman is al tien jaar het vijfde wiel aan de wagen bij Rode Duivels"

16-06-2018 19:00
5

Laurent Ciman zal sowieso niet deelnemen aan het WK. De 32-jarige verdediger eindigt zijn interlandcarrière zo in mineur... maar volgens Koen Van Uytvange van Het Nieuwsblad is dat niet verbazend. Hij noemt Ciman 'al tien jaar het vijfde wiel bij nationale ploeg'.

Ciman heeft nooit echt een goede relatie gehad met de nationale ploeg. "Nadat Marc Wilmots overneemt, krijgt Ciman binnen de nationale ploeg een vaste plaats. Op de bank. Over Ciman wordt meewarig gedaan want niet minder dan 23 opeenvolgende selecties blijft hij 90 minuten aan de zijlijn gekluisterd. Gelouterd na het Olympische verhaal doet hij dat zonder mokken. Zelfs al gunt Wilmots hem geen speelminuten in Brazilië, zelfs niet in de groepswedstrijd tegen Zuid-Korea die eigenlijk geen belang had."

Op het EK 2016 was het ook geen vetpot. "Door blessure van Kompany, Lombaerts, Engels en uiteindelijk ook Boyata werd hij plots toch uit Canada gesommeerd. In de eerste groepswedstrijd tegen Italië start Ciman zelfs – zijn enige speelminuten op een groot toernooi - maar met een fout bij de eerste tegengoal versiert hij toch weer een brevet van onkunde op internationaal niveau. Zo blijkt toch uit het oordeel van Wilmots die hem vervangt en in Frankrijk verder op de bank houdt, zelfs niet wanneer tegen Wales twee verdedigers uitvallen. Dan liever de onervaren Jason Denayer. We weten hoe dat is afgelopen."

Een einde in mineur lag dan ook binnen de verwachtingen. "Officieus nam hij anderhalve week geleden afscheid van de Rode Duivels tegen Egypte. In een oefengalop, zonder bloemen noch kransen. Langs hetzelfde achterpoortje verdween hij vanmorgen uit Rusland. Het is een passend slot van een Rode Duivel die altijd in de schaduw stond en daar in het openbaar nooit problemen om maakte.