Op deze manier winnen de Rode Duivels van Zweden en eindigen ze tweede

Op deze manier winnen de Rode Duivels van Zweden en eindigen ze tweede

21-06-2016 23:31

In hun laatste groepswedstrijd hebben de Rode Duivels voldoende aan een gelijkspel om als nummer twee naar de achtste finales te gaan. Tegenstander in deze cruciale pot wordt Zweden. VoetbalPrimeur.be ontleedt de Scandinaviërs alvast en wijst op de sterktes en zwaktes van het elftal.

Sterktes

De Koning
Je kan er natuurlijk niet omheen: de Zweden hebben met Zlatan Ibrahimovic een absolute wereldtopper in hun rangen. De reus van PSG is in staat om vanuit het niets een wedstrijd te beslissen, ook al haalt hij voorlopig zijn niveau nog niet in Frankrijk. De Zweden rekenen desondanks op zijn genie om de Rode Duivels te vloeren.

34 jaar oud is Zlatan inmiddels, maar er lijkt maar geen sleet te komen op zijn prestaties. Straffer nog, het voorbije seizoen was qua statistieken simpelweg het beste uit zijn imposante carrière. Over alle competities heen scoorde de geniale spits liefst 50 goals voor de Franse landskampioen. Hopelijk voegt hij woensdagavond geen Zweeds doelpunt toe aan die collectie.

Ervaring op EK-eindrondes
In de selectie van de Zweden zitten heel wat spelers die gepokt en gemazeld zijn op een Europese eindronde. Van de 23 geselecteerden mochten er zeven reeds proeven van het EK in Polen en Oekraïne. Aangezien België pas voor het eerst sinds 2000 actief is op het Europees Kampioenschap, heeft Wilmots geen enkele EK-ervaring in zijn kern.

De ervaring van de Zweden gaat echter verder terug dan dat. Voor drie spelers betekent het toernooi in Frankrijk al het derde EK in hun carrière: Andreas Granqvist, Kim Källström en Sebastian Larsson. Doelman Andreas Isaksson en superster Ibrahimovic doen zelfs nog beter. Zij waren er ook bij in 2004 in Portugal.

Zweedse reuzen
Scandinaviërs zijn van nature groot gebouwd en de Zweedse nationale ploeg bevestigt die traditie. De elf basisspelers die in actie kwamen tegen Italië hebben een gemiddelde lengte van net geen 1,87 meter. Slechts drie spelers zijn kleiner dan 1,85 meter: Martin Olsson, Sebastian Larsson en Emil Forsberg.

Op voetballend vlak zullen de Zweden waarschijnlijk de duimen moeten leggen tegen de Rode Duivels, maar hun lengte zou hen wel in staat moeten kunnen stellen om gevaar te creëren uit stilstaande fases. Al hoeven de Belgen niet te wanhopen. De gemiddelde lengte van de basisploeg van Wilmots ligt immers slechts vier millimeter lager.

Zwaktes

Doelgerichtheid
De statistiek passeerde de voorbije dagen al meermaals de revue, maar we kunnen er nu eenmaal niet naast kijken. In ruim 180 minuten voetbal op dit EK slaagden de Zweden er welgeteld nul keer in op het vijandelijke doel te trappen of te koppen. Dat gebrek aan doelgerichtheid is ronduit onthutsend.

Het zou sowieso een unicum zijn mocht die statistiek na de wedstrijd tegen de Rode Duivels nog steeds overeind blijven. Maar zelfs als Ibrahimovic en co er woensdagavond wel in slagen Courtois op de proef te stellen, is het maar zeer de vraag of dat ook een doelpunt zal opleveren.

Geen vleugelspelers
Ibrahimovic zit nog niet in topvorm en de Zweden trapten nog niet op doel, dat haalden we eerder al aan. Een verklaring voor die lacunes zou het gebrek aan – goede – flankspelers kunnen zijn. Bondscoach Erik Hamrén nam slechts drie wingers op in zijn selectie. Geen van die drie kon voorlopig al potten breken.

Erkan Zengin kreeg nog geen speelgelegenheid in Frankrijk, terwijl Jimmy Durmaz (net als Zengin van Turkse afkomst) het moest stellen met elf minuutjes tegen Italië. Hoe dan ook halen zij niet het niveau om de Belgische afweer in verlegenheid te brengen. Sebastian Larsson kwam daarentegen twee maal aan de aftrap, maar de beste jaren van de Sunderland-speler liggen al een poos achter ons.

Rug tegen de muur
Het belangrijkste voordeel voor de Rode Duivels is misschien wel dat de Zweden maar één opdracht hebben: winnen. Uit hun eerste twee wedstrijden konden ze immers nog maar één schamel puntje puren. Enkel een driepunter levert hen een ticket voor de achtste finales op.

Tegen Ierland hebben we nogmaals de bevestiging gekregen dat België vooral in de omschakeling tot de Europese toplanden behoort. Het valt te betwijfelen of Hamren zijn troepen meteen vanaf het eerste fluitsignaal naar voren zal laten stormen, maar vroeg of laat zal Zweden toch ruimte moeten weggeven. Aan de Duivels om die ruimte vervolgens optimaal te benutten.