Vergeten Bruggeling praat over beruchte 4-1: Een traumatische ervaring

Vergeten Bruggeling praat over beruchte 4-1: "Een traumatische ervaring"

09-04-2016 08:40

Birger Maertens praat liever niet meer over de 4-1 nederlaag van Club Brugge tegen AA Gent uit 2006. In die match speelde Mbark Boussoufa hem van het kastje naar de muur. Jason Vandelannoite speelde toen ook mee bij Blauw-Zwart. Hij wil wel praten.

Vandelannoite heeft zelf ook getwijfeld om een interview te geven. "Ik heb even moeten nadenken en met oud-collega's overlegd of ik erover zou spreken. Maar uiteindelijk is het één moment in een carrière. Wel een pijnlijk, want het was zonder twijfel mijn slechtste match ooit. Voor iemand als ik die blauw-zwart bloed door zijn aderen heeft stromen, is die 4-1 een traumatische herinnering", zegt hij in Het Nieuwsblad.

Nu speelt Vandelannoite bij Sparta Petegem, een derdeklasser. Een topper in Eerste Klasse was toch wat hoog gegrepen. "We waren vooraf op onze hoede voor het gevaar Boussoufa. In de wedstrijdbespreking ging het over hem en de trainer gaf me een speciale rol: ik zou mandekking op hem spelen. Ja, Boussoufa was in de eerste helft mijn man. Ik moest hem overal op het veld volgen, maar met een speler als Boussoufa, die rondzwerft, is dat geen lachertje. Boussoufa creëerde daardoor ook ruimte voor anderen. Vroeg in de wedstrijd ging ik in de fout en leverde een bal in bij De Beule, die Boussoufa liet scoren. Ik kon wel in de grond zakken."

Vandelannoite leek voorbestemd om lange tijd basisspeler te zijn bij Club, maar onder meer die match besliste er anders over. "Ik had op mijn negentiende een belangrijke rol gekregen. Dan komt het dubbel zo hard aan. Boussoufa groeide in de match en voelde zich heroïsch. Hij had vleugels. Het waren niet alleen zijn drie goals, ik herinner me ook dat hij showtjes opvoerde en hoe het publiek daarop reageerde."