Degryse:

Degryse zou De Ketelaere in de ploeg droppen: "Ik zet hem naast De Bruyne"

22 juni om 11:31
Laatste update: 22 juni om 11:40

Drie punten tegen Roemenië, dat is de opdracht voor de Rode Duivels. Het staat in de sterren geschreven dat Domenico Tedesco enkele wijzigingen zal doorvoeren aan de basiself, al is het nog onduidelijk welke precies. Marc Degryse lanceert nog een laatste oproep. Hij komt onder meer uit bij Charles De Ketelaere.

Degryse bouwt bij Het Laatste Nieuws zijn ploeg op van achter naar voor. Koen Casteels heeft zich bewezen als eerste doelman. Nu de ziekenboeg een stukje leger is gelopen, kiest de voormalige Gouden Schoen voor Timothy Castagne, Wout Faes, Jan Vertonghen en Arthur Theate in de achterhoede. "Die laatste twee komen dus in mijn ploeg in de plaats van Debast en Carrasco, die niet op z'n plaats stond op de linksback", verduidelijkt Degryse. Aan Theate geeft hij nog persoonlijke raad mee in de vorm van een vergelijking met Nathan Aké. "Hij durft doordekken en druk zetten. Dat kan ook de kracht van Theate zijn." 

In zijn driehoek op het middenveld ruilt Degryse een plek in voor De Ketelaere. De punt verplaatst hij naar achteren, met Amadou Onana als enige zes. "Onana mag een vleugje Ngolo Kanté krijgen", heeft Degryse ook goed naar de Fransen gekeken. De Bruyne spiegelt hij dan weer aan Toni Kroos, die iets lager vaak aan de bal komt. Dat moet ook de betrachting zijn voor KDB.

De keuze voor De Bruyne is zo klaar als een klontje, die voor De Ketelaere vraagt wat meer toelichting. "Ik herinner me zijn wisselwerking met De Bruyne in de Nations League tegen Italië. Dat werkte uitstekend", blikt Degryse terug. Daarnaast is De Ketelaere het beter gewend om in een centrale rol tussen de lijnen vrij te komen. "Anders dan Trossard en Carrasco, die op die positie ook al hun kans hebben gekregen."

Snelle voorlijn
Met Romelu Lukaku hebben de Rode Duivels een diepe spits waar niemand aan hoeft te twijfelen, ook niet na de verloren pot tegen Slowakije. Aan zijn zijde kiest Degryse vooral voor "diepgang, snelheid, langs de binnen- en de buitenkant." Daarom mogen zowel Jérémy Doku als Johan Bakayoko zich uitleven. De zestienjarige Lamine Yamal moet hun grote voorbeeld zijn. "Die afwisseling maakt hen onvoorspelbaar en nog zoveel gevaarlijker. Doku en Bakayoko hebben soortgelijke troeven."

NIEUW: Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.