Eerste match ooit op eindronde tussen België en Roemenië

Wel al wat geschiedenis, maar eerste match ooit op eindronde tussen België en Roemenië

22 juni om 19:00
Laatste update: 22 juni om 19:00

Na de ontgoocheling in de openingsmatch tegen Slowakije staan de Rode Duivels voor een cruciale wedstrijd tegen Roemenië. Historisch gezien liggen de verhoudingen tussen de twee landen dichtbij elkaar. VoetbalPrimeur.be bekijkt de vorige ontmoetingen tussen de Roemenen en de Belgen.

Al in 1937 werd de eerste editie tussen de twee landen afgewerkt. In Boekarest gingen de Rode Duivels met 2-1 de boot in. De legendarische Rapid Boekarest-speler Iuliu Baratky scoorde beide goals voor de Roemenen. Lierse-speler van de eeuw Bernard Voorhoof, die op alle wereldbekers voor WOII (1930, 1934 en 1938) actief zou zijn voor België, maakte het Belgische doelpunt. 

Het duel van zaterdag wordt de eerste confrontatie tussen de Rode Duivels en Roemenië op een eindtoernooi. Slechts twee keer eerder stond er werkelijk iets op het spel bij een confrontatie tussen de twee: tijdens de dubbele confrontatie in de kwalificatiecampagne voor het WK 1994 in de Verenigde Staten.

In Brussel coachte Paul Van Himst de Rode Duivels naar een verrassende 1-0 zege. Roemenië had een ijzersterk elftal met spelers als Stelea, Petrescu, Hagi en Munteanu. De terugmatch in Roemenië werd met 2-1 verloren, maar het bleek zonder erg voor de Rode Duivels: zowel de Roemenen als de Belgen kwalificeerden zich voor het WK 1994.

Ook de laatste ontmoeting in 2012 werd een prooi voor de Roemenen. Alweer werd het 2-1. Bondscoach Marc Wilmots stuurde een sterke ploeg met onder andere Kompany, De Bruyne, Witsel en Fellaini het veld in, maar toch kon België niet winnen. Benteke had de Rode Duivels in de eerste helft nog wel op voorsprong geschoten.

Roemenië is in 2024 voor de zesde keer actief op een EK. Hun beste prestatie was op het EK van 2000 in België en Nederland, toen de Roemenen in de poulefase Engeland en Duitsland naar huis stuurden. De kwartfinale werd het eindstation: uiteindelijke winnaar Italië was in Brussel met 2-0 te sterk.

Zaterdagavond wordt het de dertiende keer dat België de degens kruist met Roemenië. Vijf keer wonnen de Rode Duivels, vijf keer de Roemenen. Tweemaal eindigde het gelijk. Opmerkelijk is nog dat alle uitduels met Roemenië tot nu toe werden verloren. Gelukkig staat België zaterdag als thuisploeg vermeld op het wedstrijdformulier.