De JPL zond haar toppers uit: Boniface

De JPL zond haar toppers uit: Boniface verbaasde Union én zichzelf met sprookje bij Leverkusen

4 juni om 15:00

Meer dan ooit draagt de Jupiler Pro League het etiket van 'transitcompetitie'. Jonge toptalenten opleiden en vervolgens doorverkopen aan een Europese (sub)topclub, dat vormt het zakelijke model van vele ploegen. Ook in de zomer van 2023 werd die strategie toegepast. Tien maanden later blikt VoetbalPrimeur.be terug op het debuutseizoen van de vijf meest lucratieve vertrekkers. De allerduurste? Victor Boniface.

Transferdossier 2023
Oude club: Union Saint-Gilloise
Nieuwe club: Bayer Leverkusen
Transfersom: 20,5 miljoen euro
Contract tot: juni 2028
Huidige marktwaarde (volgens Transfermarkt): 40,0 miljoen euro

Reconstructie van de transfer
Een spits met negen competitietreffers voor ruim 20 miljoen euro verpatsen … Il faut le faire. Complimenten aan Union, al verdiende Boniface die vooral zelf. Los van zijn doelpuntenproductie stak de Nigeriaan immers ver boven alle JPL-spitsen uit. Een beer van een mens, die ook nog eens snel en technisch begaafd is, welke ploeg is daar nu niet naar op zoek? Niet toevallig trokken onze oosterburen het hardst aan zijn mouw. In de Europa League had Boniface in zijn eentje namelijk Union Berlin en Bayer Leverkusen op een hoopje gespeeld. Die laatste club beschikte over voldoende financiële slagkracht én durf om hem in huis te halen.

Prestaties
Die transfer zal geen van beide partijen zich een seconde beklaagd hebben! Het sprookjesseizoen van Leverkusen beheerste maandenlang alle voorpagina’s van de sportkaterns. De spektakelploeg van Xabi Alonso onttroonde het ongenaakbare Bayern München en behield haar concentratie tot het einde, om zo ook de DFB Pokal binnen te rijven. Enkel in de finale van de Europa League liep het mis, de enige (!) verliesbeurt op 57 wedstrijden. Amen. Ook Boniface kon zijn ogen niet geloven, niet in het minst omdat hij zelf ook een stevig aandeel had in de successen. Dat is zelfs een understatement: de aanvaller veroverde de Bundesliga met veertien doelpunten (geen ploegmaat scoorde vaker) en vele glansprestaties. Zelfs een liesblessure van januari tot maart kon zijn doorbraak nauwelijks afremmen. Op een jaar tijd verdubbelde zijn marktwaarde ten opzichte van zijn Union-tijdperk.  

Wat brengt de toekomst?
Als de architect blijft, waarom zouden de werkmannen dan vertrekken? Xabi Alonso sloeg aanbiedingen van Bayern en Liverpool FC van zich af. Hij wil absoluut met Leverkusen de Champions League in. Waarschijnlijk deelt Boniface die mening. Met Bodo/Glimt mocht hij al eens proeven van de voorrondes, maar de (vernieuwde) groepsfase is toch nog andere koek. Het staat nu al vast dat het deze zomer zal gonzen van de geruchten rond een heleboel uitblinkers. Bij Leverkusen beseft men echter ook: indien de club deze kern kan samenhouden, is er op het kampioenenbal ruimte voor een extra hoofdstuk in het sprookjesboek.

Statistieken Boniface
Wedstrijden (waarvan basis): 23 (18)
Speelminuten: 1554
Doelpunten: 14
Assists: 8