Groenland wil bij CONCACAF officiële interlands gaan spelen

CONCACAF krijgt bijzonder verzoek: Groenland wil officiële interlands gaan spelen

31 mei om 21:45
Laatste update: 31 mei om 21:46

Groenland wil zich graag aan gaan sluiten bij de CONCACAF, zodat het binnenkort officiële interlands kan gaan spelen. Het Arctische eiland, grondgebied van Denemarken, kan namelijk geen deel uitmaken van de UEFA. 

Hoewel Groenland dus grondgebied van Denemarken is, ligt het geografisch gezien in Noord-Amerika. Om die reden kan het zich niet aansluiten bij de UEFA. De Europese voetbalbond laat alleen maar landen toe die door de Verenigde Naties erkend worden. Die regel heeft de CONCACAF, waar dus landen als Canada en Mexico toe behoren, niet. 

Morten Rutkjaer, de huidige bondscoach van Groenland, is de initiatiefnemer van het ambitieuze project. "De jeugd moet kunnen dromen van iets groots", vertelt hij aan de BBC. "Dat jongeren naar ons kijken en weten dat het mogelijk is om profvoetballer te worden. Het is mijn grote droom om dat voor elkaar te krijgen."

Mocht het project gestalte krijgen, dan weet Rutkjaer dat er de nodige uitdagingen liggen. Het klimaat werkt immers niet mee. In de warmste maand schommelt de temperatuur rond de 10 graden, terwijl het in de koudste maand rond de -16 graden is. Ondanks dat leeft voetbal wel degelijk op Groenland, dat maar liefst 76 voetbalclubs kent. Er worden ook al interlands, tegen overwegend 'kleine' landen, afwgewerkt. Zo staat er zondag een oefenduel met Turkmenistan op het programma. 

NIEUW: Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.