Is Union bestolen?

Arbitrage ligt onder vuur na Club-Cercle: "De lijnen zijn verkeerd getrokken"

26 mei om 23:00
Laatste update: 26 mei om 23:07

Club Brugge is kampioen, maar over de slotspeeldag zal nog even verder gediscussieerd worden. In het slotkwartier leek Cercle Brugge op voorsprong te komen in de Brugse stadsderby. Een minutenlange VAR-interventie trok echter een streep door die beslissing, waardoor Union Saint-Gilloise haar hoop weer moest opbergen. In Franstalig België wordt geschokt gereageerd op die geschrapte treffer.

Bij een nederlaag van Club tegen Cercle had Union, dat zelf met 2-0 won van KRC Genk, zich alsnog naar de zevende hemel begeven. Uiteindelijk bleef het echter 0-0 in Brugge, en geen 0-1 ... Scheidsrechter Jonathan Lardot keurde het doelpunt af op aanraden van de VAR. In het Waalse programma Complètement Foot reageerde vooral Clément Tainmont verbolgen. "In mijn ogen wordt de titel van Union hier gestolen", haalde hij uit.

Met Alexandre Boucaut zat er ook een oud-ref in het programma. Hij stelde zich eveneens vragen bij de beslissing in Brugge. Eerst en vooral was de bal wel degelijk over de lijn, maakt Boucaut duidelijk. "Denis Odoi, die de bal wegwerkt, staat met zijn steunbeen al achter de doellijn", luidt zijn analyse. Aangezien er in ons land geen doellijntechnologie is, kon de VAR niet met honderd procent zekerheid bevestigen dat de bal binnen was. "Daar bestaat geen enkel beeld van."

Foute beelden
Vervolgens moest de VAR ook nog eens oordelen over een lastige buitenspelfase. De tv-kijker kreeg wel degelijk een beeld met buitenspellijnen te zien, maar volgens Boucaut was dat niet zaligmakend. "De lijnen zijn slecht getrokken, want Hugo Siquet heeft nog niet op de bal getrapt. Dus ja, op de beelden die de VAR ons toont, staat Da Silva buitenspel en hij is betrokken in de fase."

Tot slot heeft Boucaut nog volgende bedenking. "Wat verrassend is, is dat de VAR meneer Lardot naar het scherm roept ter verificatie. Dat wil dus zeggen dat het een geval van interpretatie is", besluit de ex-scheidsrechter.