Deze vier Belgen wonnen ooit de Europa League: o.a Courtois & Hazard

De Ketelaere pas de vierde Belg die de Europa League wint

22 mei om 23:15

Charles De Ketelaere is de nieuwste Belgische winnaar van een Europese beker. Met Atalanta Bergamo won CDK woensdag de Europa League-finale tegen Bayer Leverkusen (3-0). De Ketelaere is pas de vierde Belg die de Europa League de lucht in mocht steken.

De Europa League deed zijn intrede in het seizoen 2009-2010. Het was de opvolger van de UEFA Cup. Pas bij de derde editie van het toernooi stond er een landgenoot in de finale. Thibaut Courtois mocht als eerste proberen de finale te winnen. Dat lukte, want als huurling van Chelsea bij Atlético Madrid hield hij de nul in de eindstrijd. Door twee goals van Falcao en een treffer van Diego kon Courtois zijn eerste Europese prijs ooit bemachtigen.

Twee keer Hazard
Een jaar later stond er weer een Belg met de Europa League te zwaaien, Eden Hazard. De Rode Duivel miste wel geblesseerd de finale. Zonder Hazard won Chelsea de finale met 2-1 van Benfica. In het seizoen 2018-2019 won Hazard de Europa League opnieuw. Dit keer was de winger de grote ster van de avond. In zijn afscheidsmatch voor Chelsea scoorde hij twee keer tegen Arsenal. The Blues haalden het uiteindelijk met 4-1 van de Gunners.

Tussen de twee zeges van Hazard won een andere Belg met een Engelse ploeg de tweede Europese beker. In het seizoen 2016-2017 was het Manchester United van José Mourinho met 2-0 te sterk voor Ajax. Bij de Engelsen had toen Marouane Fellaini een basisplaats.

De Ketelaere volgt Hazard op
Woensdag werd Charles De Ketelaere dus de vierde Belgische winnaar van de Europa League. Atalanta maakte een einde aan het ongeslagen seizoen van Bayer Leverkusen. Door drie doelpunten van Ademola Lookman kon De Ketelaere feestend de nacht in verdwijnen. Belgische winnaars van de Europa League

2011-2012: Thibaut Courtois, 3-0 winst met Atlético Madrid tegen Athletic Bilbao
2012-2013: Eden Hazard, 2-1 winst met Chelsea tegen Benfica
2016-2017: Marouane Fellaini, 2-0 winst met Manchester United tegen Ajax
2018-2019: Eden Hazard, 4-1 winst met Chelsea tegen Arsenal
2023-2024: Charles De Ketelaere, 3-0 wint met Atalanta Bergamo tegen Bayer Leverkusen