Scheidsrechter voor het leven geschorst: Vanmorgen hebben we hem gebeld

Scheidsrechter voor het leven geschorst: "Vanmorgen hebben we hem gebeld"

14 mei - 23:48
3

De Nederlandse scheidsrechter Jan Smit uit Opmeer vierde afgelopen zondag feest met het winnende team van de kampioenswedstrijd die hij zelf had gefloten. Dat komt de arbiter duur te staan. Van de KNVB mag Smit nooit meer een wedstrijd leiden. 

St. George uit Spierdijk won de kampioenswedstrijd in de vierde klasse van SV De Valken door een doelpunt in blessuretijd. Smit telde maar liefst vijftien minuten bij, waarin de doelman van St. George de gelijkmaker maakte en zo het kampioenschap binnenhaalde. Eerder gaf Smit ook al vier rode kaarten aan SV De Valken. 

Smit deelde daarna mee in de feestvreugde van St. George. De arbiter, die ook zanger is, beklom het podium en zong Engelbewaarder van Marco Schuitmaker. Zelf is de scheidsrechter zich van geen kwaad bewust. "Ik heb alleen een lied gezongen en de schaal een keer omhoog gehouden. Dat is het enige", laat hij weten aan de NOS. "Ik vind het te triest voor woorden dat de KNVB mij daarom afvoert."

Tegenstander SV De Valken diende een klacht in bij de KNVB. De voetbalbond laat weten verschillende klachten te hebben ontvangen over het gedrag van Smit. "Vanmorgen hebben wij meneer Smit gebeld en verteld dat hij geen wedstrijden meer mag fluiten. Wij verwachten een neutrale houding van een scheidsrechter en dat beide ploegen met respect worden behandeld. Daar hoort deze houding natuurlijk niet bij." In 2021 werd Smit ook al eens berispt door de KNVB, die nu spreekt van 'de druppel' die de emmer doet overlopen.

Smit noemt dat op zijn beurt 'lachwekkend'. "De KNVB heeft geen onderzoek gedaan en alleen één video gekeken. Ik ga ervan uit dat het fluiten nu afgelopen is, maar ik ga niet meer zoals twee jaar geleden op mijn knieën. Dan kunnen ze de bietenbrug op."

@nhnieuws Hoe verzin je dit? Scheidsrechter Jan Smit, die tijdens de kampioenswedstrijd vier rode kaarten uitdeelde aan de tegenstander SV De Valken, vierde feest en zong na afloop enthousiast mee met voetbalclub St. George. Na het bekijken van de beelden heeft de KNVB besloten dat de scheidsrechter nooit meer een wedstrijd mag fluiten #nhmedia #voetbal #scheids #beker #knvb #bijzonder ♬ origineel geluid - NH Nieuws