Mogelijke opvolgers Debast: opties in JPL, Argentinië en Denemarken

Mogelijke opvolgers Debast: opties in de eigen JPL, maar ook Argentijn of Deense connectie

18 mei om 23:34
Laatste update: 18 mei om 23:34

RSC Anderlecht lijkt binnenkort afscheid te zullen nemen van Zeno Debast. Het jeugdproduct trekt na het EK hoogstwaarschijnlijk naar Sporting Club in Lissabon, waar hij verder wil timmeren aan zijn pad richting de internationale top. De Brusselaars zullen dus op zoek moeten naar een nieuw maatje voor Jan Vertonghen, als die laatste überhaupt al doorgaat. VoetbalPrimeur.be speurde naar een tiental mogelijke opvolgers voor Debast.

Soumaïla Coulibaly (Royal Antwerp FC)
Marc Overmars bedong een aankoopoptie in zijn leentermijn, maar het heeft er alle schijn van dat die niet ingelost zal worden. Niet alleen gaat het om een stevig bedrag (tegen de tien miljoen euro, werd gezegd), bovendien staat  de financiële toestand op de Bosuil geen gekke inspanningen toe. Daarom hoeft Coulibaly echter niet per se terug te keren naar Dortmund. Als hij het niveau van voor Nieuwjaar haalt, is de Fransman voor elke Belgische topclub een directe meerwaarde. En na de verkoop van Debast beschikt paars-wit wél over voldoende middelen …

Jesper Daland (Cercle Brugge)
Nog eentje die zijn strepen al verdiend heeft in de JPL. In de energieke machine van Miron Muslic vormt Daland al twee jaar één van de spilfiguren. De Noor durft zonder verpinken een bal naar voren rammen, maar wie daar doorheen kijkt, ziet dat er ook op technisch vlak talent in hem schuilt. Verdedigend straalt hij de onverzettelijkheid uit die de groen-zwarte fans zo graag koesteren. Dat is een eigenschap die ook in Brussel niet zou misstaan.

Federico Gattoni (Sevilla FC)
Het gras hoeft niet altijd groener te zijn aan de overkant. Met huurling Gattoni heeft Anderlecht al een erg vakkundige vervanger in huis. De Argentijn bewees als doublure voor Debast of Vertonghen al zijn waarde. De kansen liggen niet bijzonder dik gezaaid, maar telkens doet hij zijn stinkende best om ze te grijpen. Zowel voetballend als verdedigend lijkt Gattoni ook zeker te voldoen. Voor een definitieve transfer moet wel nog onderhandeld worden met Sevilla.

Adamo Nagalo (Nordsjaelland)
Als Anderlecht deze 21-jarige mandekker in huis wil halen, zal het vlug moeten handelen. De voorbije weken heeft Ajax namelijk al serieus aan zijn mouw getrokken. In de Deense Superligaen (hallo, Jesper Fredberg) is Nagalo intussen een vaste waarde. Die status hoopt hij ook bij de nationale ploeg van Burkina Faso te bereiken. Op de jongste Afrika Cup mocht hij alvast twee keer opdraven. Fysiek is Nagalo een prachtig atleet: rank, snel en met uitschuifbare benen. Best handig als laatste man.

Lucas Noubi (Standard Luik)
Er was een tijd waarin transfers van Luik naar Brussel (of omgekeerd) eerder regel dan uitzondering leken. Misschien is het tijd om die traditie weer op te rakelen, zeker nu Standard zo diep zit? In dat geval kan Noubi een heleboel vakjes afvinken. Onze landgenoot is nog jeugdig (19 jaar), snel, sterk en beschikt over het nodige voetballende vermogen om ook aan de top zijn mannetje te staan. Als Vertonghen er nog een jaartje aan vastknoopt, zou hij zijn rol als leermeester met plezier weer op zich nemen.

Becir Omeragic (Montpellier)
Bij FC Zürich werkte hij zich als tiener al op tot eerste keuze in de achterhoede. Afgelopen zomer volgde de eerste beloning: een overstap naar Montpellier. Ook in de Ligue 1 stond Omeragic moeiteloos zijn mannetje. De Zwitser staat positioneel sterk, durft vooruit te verdedigen en deinst er niet voor terug om in te schuiven met de bal aan de voet. Dat zijn eigenschappen die passen bij de stijl van het paars-witte huis.

Boris Popovic (Cercle Brugge)
Een tweede Cerclist in dit rijtje, wat op zich al een mooi compliment is voor het prachtseizoen dat De Vereniging doormaakt. Ook Popovic is een ferme kerel die er hard invliegt als het nodig is. Net als bij Daland geldt ook hier: in een andere ploeg, in een ander systeem zouden ook zijn voetballende kwaliteiten beter tot uiting komen. In de wintermercato vonden er blijkbaar al onderhandelingen plaats met Anderlecht. Worden die met een half jaar vertraging toch succesvol afgerond?

Jacob Rasmussen (Bröndby IF)
Gezien de Deense connectie in het Astridpark zou het niet verbazen mocht ook deze naam op de radar van Fredberg staan. Op z’n 26e heeft Rasmussen al een aardig palmares uitgebouwd, met onder meer één titel in de Eredivisie (Feyenoord) en twee in de Noorse Eliteserien (Rosenborg). Een jongen die weet hoe het is om voor de prijzen te spelen dus, dat zien de paars-witte fans graag. De linksvoetige verdediger doorzwom overigens al heel wat andere watertjes, zoals bij Schalke 04, Fiorentina, Empoli en Vitesse.

Nicolás Romero (Atlético Tucumán)
Af en toe vervult hij de rol van linksachter, maar zijn beste positie ligt toch eerder in het centrum. In november viert Romero zijn 21e verjaardag. Sinds anderhalf jaar is hij basisklant bij Tucumán, weliswaar een laagvlieger in de Argentijnse topklasse, al vloerde die ploeg deze maandag nog Boca Juniors mét clean sheet (1-0). Het verleden leert hoe dan ook dat Argentijnen uitstekend gedijen in Anderlecht.

Matte Smets (Sint-Truiden)
Eindigen doen we opnieuw in eigen land. Onder de deskundige vleugels van Thorsten Fink hebben enkele Truiense talenten zich dit seizoen geopenbaard aan het grote publiek. Van hen is Smets misschien wel degene met het aantrekkelijkste potentieel. De belofte-international is erg comfortabel bal aan de voet en steekt daardoor veel lef in zijn uitvoetballen. Dat verhindert hem niet om verdedigend de juiste plaatsing aan te nemen. Een stap hogerop is op til. In januari trok hij zelf de stekker uit een deal met KAA Gent. Dan valt Anderlecht toch nog net iets moeilijker te weigeren …