De staart des Duivels: uitgelezen kans om te scoren bij afwezigheid van Lukaku

De staart des Duivels: uitgelezen kans om te scoren bij afwezigheid van Lukaku

22 maart - 16:00 Laatste update: 23 maart - 07:30
9

De Rode Duivels beschouwen de vriendschappelijke wedstrijden met Ierland en Engeland als vroege graadmeter met het oog op Euro 2024. Desondanks ontbreken met Kevin De Bruyne en Romelu Lukaku wel twee ontegensprekelijke speerpunten voor de Duitse campagne. Hoe vervang je een man van 83 interlandgoals? VoetbalPrimeur.be reikt Domenico Tedesco enkele handvaten aan om die vraag te beantwoorden.

Ook onder deze bondscoach blijft Lukaku een rots in de branding voor  de Rode Duivels. Niet alleen zijn monsterlijke doelpuntenaantal spreekt voor zich. Intussen is de dertigjarige spits opgeklommen naar de vijfde plek op de all-time lijst van het aantal caps. Net als in het tijdperk van Roberto Martinez vervult Big Rom ook voor Tedesco een veel bredere rol dan louter die van scoringsmachine. Met zijn ervaring en leiderschap tegenover zijn jongere ploeggenoten is hij uitgegroeid tot dé vaandeldrager van een opgefriste generatie, die vanaf eind juli Duitsland willen veroveren.

Tegen Ierland zal Lukaku echter geen minuten maken. Vrijdag verscheen hij wel voor het eerst op het oefenveld, maar Tedesco is er niet aan genegen om onnodige risico’s te nemen. Waarschijnlijk start Lukaku tegen de Engelsen, toch de échte lakmoesproef uit deze interlandonderbreking, weer in de basis. Het heilige vuur zal hoe dan ook aanwezig zijn om zijn oud-collega’s uit de Premier League een lesje te leren … In tussentijd moet Tedesco echter een andere kapstok vinden voor zijn voorhoede. Vijf mogelijkheden springen in het oog.

Michy Batshuayi
Als de bondscoach op zoek is naar de meest ervaren optie om Lukaku te vervangen, hoeft hij niet al te ver naar beneden te turen op zijn alfabetische lijst. Ook Batshuayi kent inmiddels het klappen van de zweep bij de nationale ploeg. 55 caps, 27 treffers … Het zijn cijfers waarmee je bij véél andere landen een prominente rol zou vertolken. Zijn meerwaarde voor de ploeg is na al die jaren glashelder: in de opbouw hoef je geen wonderen te verwachten, maar in de zestien vind je weinig dodelijkere afmakers. Voor Batsman zou het meteen een kans zijn om zich wat meer in de kijker te spelen richting EK-selectie. Bij Fenerbahçe is hij naar de schaduwen verdreven door zomertransfer Edin Dzeko en ook in de Duivelse hiërarchie lijkt hij een plek gedaald. Spreken we binnen een weekje al anders?

Charles De Ketelaere
Zijn wederopbloei in Bergamo zou de komende dagen toch tot een deftige kans bij de Rode Duivels moeten leiden. In welke rol, dat is misschien nog de lastigste vraag. De aandachtige VP-lezer heeft zijn naam ongetwijfeld ook opgemerkt in ‘De staart des Duivels’ rond (de eveneens afwezige) Kevin De Bruyne. In principe zou De Ketelaere als spits nog net een streepje voor moeten hebben, aangezien hij bij Atalanta het vaakst als voorste man fungeert. In de dynamische aanpak van Gian Piero Gasperini past die positie hem als gegoten, maar pakt die mayonaise ook onder Tedesco? Een blauwdruk van Lukaku loopt in de huidige selectie eigenlijk niet rond. De bondscoach zal dus op z’n minst lichtjes aan zijn tactisch concept moeten sleutelen. Domper op de feestvreugdee: door een lichte blessure heeft CDK al een streep moeten zetten door Ierland.

Loïs Openda
De man die Batshuayi ook in duivels rood een trede deed zakken? Deze Openda natuurlijk. Geen schande, hoor, plaats moeten ruimen voor iemand die afgelopen zomer nog ruim 40 miljoen euro kostte. Bij een vorige absentie van Lukaku kreeg Openda al eens de kans, onder meer tegen Servië aan Den Dreef bijvoorbeeld. Helemaal vlekkeloos liep dat (nog) niet. Onlangs werd hij even pispaal na een frustrerende avond in het Bernabeu, waar de spits van RB Leipzig onbeholpen omsprong met een resem (halve) kansen. Dat euvel dook ook in dienst van het vaderland al op: dankzij zijn verschroeiende snelheid versiert Openda gemakkelijk doelkansen, maar wanneer er druk op de ketel zit, durft hij die even gemakkelijk te missen. Een treffer tegen de Ieren en/of Engelsen zou iedereen deugd doen, met het EK in het achterhoofd.

Leandro Trossard
Vierde kanshebber, vierde verschillende profiel. Bij Brighton en Arsenal FC heeft Trossard al bewezen dat hij als valse negen wel degelijk van waarde kan zijn. Uiteraard impliceert dat weer een andere spelopvatting. Deze optie lijkt eerder aangewezen wanneer je vaak balbezit geniet op de helft van de tegenstander en de ruimtes bijgevolg klein zijn. Voor Trossard zelf zou het experiment enigszins een verlossing kunnen zijn, aangezien met Jérémy Doku op links een volgende ster te trappelen staat om zijn stempel te drukken op de Duivels. Krijgt de Limburger het nummer negen, of is voor hem niet meer dan een rol als supersub weggelegd?

Tweespitsensysteem
Wat voor De Bruyne geldt, geldt evenzeer voor Lukaku: één op één vallen zulke klasbakken eigenlijk niet te vervangen. Daarom kan een tactische verschuiving wonderen doen. Tedesco bewees in 2023 al meermaals dat hij zijn hand daar niet voor omdraait. Zo probeerde hij in Oostenrijk al eens een 4-4-2 uit, waarbij vooral snelheid en diepgang sleutelwoorden vormden. Mogelijk opteert de Duitser in Dublin voor dezelfde aanpak. Een tandem Openda-Trossard zou in dat geval bijvoorbeeld schade kunnen berokkenen. Hoe het spelbord er zaterdagavond ook uitziet, het is vooral aan de concullega’s van Lukaku zelf om een zeldzame keer uit zijn immense schaduw te treden.