Union denderde doorheen JPL: meeste kansen, minste tegen en balbezit niet heilig

Union denderde doorheen JPL: meeste kansen, minste tegen en balbezit niet heilig

20 maart - 14:45 Laatste update: 13:58
10

Voor het tweede jaar op rij duikt Union Saint-Gilloise de Champions' Play-Off in als opgejaagd wild. De Brusselaars zetten in de 30 reguliere speeldagen van de Jupiler Pro League een fenomenale reeks neer met amper twee verliesbeurten, die uiteindelijk resulteerde in drie (Play-Off-)punten voorsprong op RSC Anderlecht. De sterkte van Union uitgedrukt in enkele opvallende cijfers.

Het Laatste Nieuws dook met haar neus in de statistieken en kwam onder meer op het volgende uit. Dat de koploper het vaakst scoorde (63 keer), hoeft gezien haar positie niet te verbazen. Union dwong echter ook het hoogste aantal kansen af. Het cijfer voor 'expected goals' (verwachte doelpunten dus op basis van de kansen) ligt hoger dan eender welke andere club. Over het hele seizoen heen zit Union aan een xG van 67,21. Dat betekent met andere woorden dat het eigenlijk nog vier doelpunten meer had moeten maken.

Niet alleen vooraan, maar ook achteraan duidt die xG Union aan als terechte 'winnaar' van de reguliere competitie. De Brusselaars staan hier op 29,9, al slikten ze in realiteit wel 31 tegentreffers. Ook met die 29,9 is de leider evenwel de beste leerling van de klas. Tot slot nog één bemerking: balbezit is onder Alexander Blessin niét heilig. Zijn ploeg zit na 30 speeldagen zelfs nét onder de helft: 49,5 procent. Daar zitten onder meer Royal Antwerp FC, RSC Anderlecht, Club Brugge en zelfs Sint-Truiden een stuk boven.