Stel, Club Brugge wint Conference League: zelf profijt, andere JPL-clubs niet

Stel, Club Brugge wint Conference League: zelf profijt, andere JPL-clubs niet

16 maart - 11:30 Laatste update: 14:00
15

Club Brugge hoort tot de sterkste acht ploegen uit de Conference League! Daar hoeft het verhaal nog niet te eindigen, want met PAOK kwam er geen onhaalbare tegenstander uit de trommel voor de kwartfinales. Zeker niet te hard van stapel lopen, maar onder het motto 'dromen mag': wat als Club de Conference League wint? VoetbalPrimeur.be snorde het op. 

Naast de sportieve roem en de Europese weerklank, levert eindwinst in een Europese beker nog een resem andere voordelen op. Zo maakt de UEFA anno 2024 maar wat graag gebruik van watervalsystemen. Die werken - zoals een waterval nu eenmaal loopt - voornamelijk van boven naar onder, maar winnaars van Europese trofeeën mogen tegen de stroming in naar boven hoppen. Met andere woorden: de laureaat van de Conference League verzekert zich van een ticket voor de groepsfase van de volgende Europa League. Datzelfde geldt overigens ook voor de Europa-League-triomfator richting Champions League.

Maar wat als Club Brugge zich via de eigen competitie al wist te plaatsen voor die Europa League of eventueel zelfs (de kwalificaties van) de Champions League? Krijgt een andere Belgische club dan de eer om dat rechtstreekse EL-ticket over te nemen? Voor er luidop gedroomd wordt, het ontnuchterende antwoord: neen! In dat geval past de UEFA een ander truukje toe. Om het vrijgekomen plaatsje in de groepsfase van de Europa League dan in te vullen, wordt gewoon gekeken naar de club uit de kwalificaties met de hoogste individuele UEFA-clubcoëfficiënt. Die schuift automatisch door naar de poules. Daarvoor moeten we niet naar Belgische deelnemers kijken, maar eerder naar Engelse of Spaanse kandidaten.

Om het concreet te maken voor Club Brugge: stel dat Blauw-Zwart jubelt in de Conference League (wat uiteraard een fikse hypothese is), dan speelt het volgend seizoen sowieso groepsfase van de Europa League, behalve wanneer de West-Vlamingen in de Jupiler Pro League zouden eindigen als kampioen of runner-up. Dan zou Club namelijk instromen in respectievelijk de groepsfase of de voorrondes van de Champions League.

Prijzengeld
Niet enkel de Europese tickets zullen het Brugse bestuur geboeid houden, ook het financiële plaatje is vanzelfsprekend interessant. Dankzij de uitschakeling van Molde FK heeft Club Brugge alvast één miljoen euro extra verdiend. Daar kunnen nog enkele sappige bedragen bij komen. Een halve finalist in de Conference League verdient twee miljoen euro. Wie de finale haalt, krijgt nog een leuke bonus: de verliezer schrijft drie miljoen bij, de eindlaureaat vijf miljoen. In het beste geval heeft Club dus nog uitzicht op nog eens zeven miljoen euro. Bluvn goan!