'Voetbalbond grijpt in na geblunder arbitrage: vaste VAR teams voor de play-offs'

'Voetbalbond grijpt in na geblunder arbitrage: vaste VAR teams voor de play-offs'

11 maart - 13:58
9

Na (alweer) een onbegrijpelijke VAR-fase in de wedstrijd Club Brugge-OH Leuven, heeft het Referee Department beslist om in te grijpen. De refs zullen voortaan met vaste VAR-teams werken en in de mate van het mogelijke zullen die ook gekoppeld worden aan een vast scheidsrechtersteam op het veld. De maatregel zou vanaf de play-offs al ingaan.

Nu het ‘money time’ is in de Jupiler Pro League wilt het Referee Department op korte termijn beterschap krijgen in de kwaliteit van de arbitrage. Op korte termijn heeft dat nu dus onmiddellijk gevolgen. Zo zal de VAR voortaan bestaan uit één vast team. Zo staat te lezen in Het Laatste Nieuws.

In dat VAR team zit steeds één videoref die zal samenwerken met dezelfde assistent-VAR (A-VAR) en Replay Operator (RO). De A-VAR moet voortdurend naar de live-beelden kijken. De RO - die vaak ook scheidsrechter is in de lagere afdelingen - moet zo snel mogelijk de beste beelden selecteren en tonen om snel een check te kunnen doen. De videoref is de eindverantwoordelijke van het trio.

NIEUW: Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.