Union treft Fenerbahçe: bikkelhard titelduel met Galatasaray kan wegen op Europa

Union treft Fenerbahçe: bikkelhard titelduel met Galatasaray kan wegen op Europa

6 maart - 12:15 Laatste update: 13:30
5

Dankzij de invoering van de Conference League stoot een Belgische club misschien nog wel eens door naar een halve finale of - dromen staat vrij - een finale. Wie weet valt Union Saint-Gilloise die eer wel te beurt! In de achtste finales moet het daarvoor eerst Fenerbahçe over de knie leggen. VoetbalPrimeur.be neemt de Turken vakkundig onder de loep.

Identikit
Naam: Fenerbahçe Spor Kulübü
Opgericht in 1907
Stadion: Sükrü Saracoglustadion (50.530 plaatsen)
Aantal landstitels: 19

Europese parcours tot dusver
In eigen land is Fener dit seizoen zo goed als ongenaakbaar en ook in Europa draaide het lange tijd als een tierelier. Van in haar eerste voorronde in de Conference League tot en met de derde speeldag van de groepsfase boekte de Turkse grootmacht acht opeenvolgende overwinningen. Onder meer FC Twente kreeg een pandoering om de oren (5-1). Toch toonde diezelfde groepsfase aan dat er wat te rapen valt, vooral als Michy Batshuayi en co op vreemde bodem neerstrijken. Ludogorets (2-0) en vooral Nordsjaelland (6-1) haalden Fenerbahçe van haar Europese wolk af. Als zij dat kunnen, waarom Union dan niet? Met twaalf op achttien plaatsten de Turken zich uiteindelijk wel vrij comfortabel voor de achtste finales.

Prestaties in eigen land
We haalden het al aan: Fenerbahçe walst door de Turkse Süper Lig heen. Na 28 speeldagen staat er nog altijd maar één verliespartij in de tabellen. Dat is er eentje minder dan Union in de Jupiler Pro League, ter info. Toch kunnen De Gele Kanaries niet genieten van een riante voorsprong zoals hun Brusselse uitdager. Integendeel, ze staan zelfs niet aan de leiding in Turkije! Ook het Galatasaray van Dries Mertens valt namelijk nauwelijks op een uitschuiver te betrappen. Beide kemphanen stevenen af op een bikkelhard titelduel, want de derde hond van de Grote Drie, Besiktas, volgt al op bijna 30 punten achterstand …

Coach en tactieken
Ismaïl Kartal is de man die Fenerbahçe naar haar twintigste landstitel moet leiden. De 62-jarige Turk doorzwom al flink wat watertjes in het Turkse voetbal en coachte nooit buiten zijn vaderland. Na een korte overname in 2022 nam Kartal vorige zomer definitief de teugels in handen. Sindsdien gaat het de club dus voor de wind. Daar valt één zomertransfer in het bijzonder voor te danken: Edin Dzeko. De Bosnische topspits vormt de kapstok waar Kartal zijn elftal tactisch aan ophangt. In zijn traditionele 4-2-3-1 moet Dzeko de bal lang genoeg bijhouden om aansluiting te voorzien … Of zelf te scoren uiteraard!

Bekende gezichten
Want doelpunten maken, dat zit nog steeds in zijn natuur. Op zijn 37e (!) is Dzeko gewoonweg topschutter in de Süper Lig, waardoor Batshuayi amper uit zijn schaduw geraakt. Een mogelijke troost voor Union is dat Kartal zijn aanvalsleider in de Europese groepsfase telkens spaarde. Of dat in de achtste finales opnieuw het geval zal zijn, valt af te wachten. Ook een Rode Duivel afstoppen wordt hoe dan ook geen simpele opgave voor Christian Burgess en co.

Symbolischer kan de impact van Dzeko haast niet zijn, aangezien de Turkse grootmachten erg graag beroep doen op vedetten in hun herfstperiode. Het huidige Fenerbahçe is daar een schoolvoorbeeld van, met naast de Bosniër nog andere ronkende namen als Leonardo Bonucci, Fred en Dusan Tadic in de gelederen. Geld is blijkbaar geen probleem in Istanboel. Toch is het misschien nog het hardst opletten voor Cengiz Ünder, ooit een ster in wording bij AS Roma en nu aan een knalseizoen bezig.

Eerdere ontmoetingen met Belgische clubs
1965-1966: RSC Anderlecht in de kwalificaties van Europa Cup I (thuis 0-0, uit 5-1 nederlaag)
2007-2008: RSC Anderlecht in de laatste voorronde van de Champions League (thuis 1-0 winst, uit 0-2 winst)
2017-2018: RSC Anderlecht in de groepsfase van de Europa League (thuis 2-0 winst, uit 2-2)
2021-2022: Royal Antwerp FC in de groepsfase van de Europa League (thuis 2-2, uit 0-3 winst)