Club Brugge treft Molde: afzakker uit Europa League met amper ritme in de benen

Club Brugge treft Molde: afzakker uit Europa League met amper ritme in de benen

6 maart - 11:30 Laatste update: 16:55
1

Dankzij de invoering van de Conference League stoot een Belgische club misschien nog wel eens door naar een halve finale of - dromen staat vrij - een finale. Wie weet valt Club Brugge die eer wel te beurt! In de achtste finales moet het daarvoor eerst Molde FK over de knie leggen. VoetbalPrimeur.be neemt de Noren vakkundig onder de loep.

Identikit
Naam: Molde Fotballklubb
Opgericht in 1911
Stadion: Akerstadion (11.249 plaatsen)
Aantal landstitels: 5

Europese parcours tot dusver
Als kampioen van 2022 mocht Molde afgelopen zomer instromen in het kampioenenspoor van de Champions-League-voorronde. Daarin overleefde het haar eerste twee hindernissen. Tegen nochtans bescheiden tegenstand uit Finland en Ijsland had de club wel telkens haar thuisduel nodig om een scheve situatie recht te zetten. Uiteindelijk bleek Galatasaray de horde te veel. Daardoor gleed Molde af naar de groepsfase van de Europa League.

In die poule tekende zich meteen een helder stramien af. Het wervelende Bayer Leverkusen bleek meer dan een maatje te groot, het Zweedse Häcken was dan weer een maatje te klein. Zo moest Molde de strijd aanbinden met Qarabag voor de felbegeerde tweede stek. De Noren beten in het zand na een onderlinge één op zes. Conference League dus, waar in de tussenronde Legia Warschau tot twee keer toe voor de bijl ging. Toch mag Club Brugge hoop koesteren, zeker als het gelijke tred kan houden op het Noorse kunstgras. Op verplaatsing verloor Molde namelijk al vijf van de zeven keer in haar lopende Europese campagne.

Prestaties in eigen land
Net als andere clubs uit het Hoge Noorden krijgt Molde bij het ingaan  van de knock-out-fase af te rekenen met een stevig nadeel. In Noorwegen is de nationale competitie (die volgens kalenderjaar verloopt) immers nog niet hervat vanwege Koning Winter. Dat zal pas op 7 april (!) gebeuren. Een gebrek aan wedstrijdritme kan dus parten spelen, al viel daar tegen Legia weinig van te merken. In tussentijd heeft Molde zich dan ook zo warm mogelijk proberen houden. Het nam bijvoorbeeld deel aan The Atlantic Cup, een winters initiatief van enkele Scandinavische clubs, en sparde afgelopen zaterdag nog tegen lotgenoot Rosenborg. In de afgelopen Eliteserien eindigde Molde op een eerder grijze vijfde plaats.

Coach en tactieken
Hoewel hij toch al 53 lentes gezien heeft, valt Erling Hagset Moe een behoorlijk onervaren trainer te noemen. Tot nu toe is Molde de enige club op zijn cv. Sinds hij in 2018 het stokje overnam van zijn veel bekendere landgenoot Ole Gunnar Solksjaer, beleeft de vijfvoudige landskampioen één van de meer succesvolle periodes uit haar geschiedenis. Moe zweert bij een 3-5-2 met beweeglijke spitsen  en onvermoeibare vleugelbacks, een beetje zoals Hein Vanhaezebrouck bij KAA Gent. Interessant: op stilstaande fases durft de verdediging wel eens in de mist te gaan. Mogelijk kan Club Brugge daarvan profiteren, met de uitstekende traptechniek van Maxim De Cuyper indachtig.

Bekende gezichten
Doorheen de kern van Molde stroomt voornamelijk Noors bloed. De sportieve leiding heeft gekozen voor een gezonde mengeling tussen jong geweld en ervaren krachten. Tot die laatste categorie horen onder meer verdediger Martin Linnes (jarenlang bij Galatasaray), middenvelder Magnus Wolff Eikrem (in de jeugd bij Manchester United), spits Veton Berisha en de 29-jarige spelmaker Mats Moller Daehli, die op een blauwe maandag nog voor KRC Genk uitkwam. De grootste dreiging komt evenwel van Frederik Gulbrandsen, zo lijkt het. Die aanvaller nam liefst vier goals voor zijn rekening in de dubbele ontmoeting met Legia Warschau. De Club-defensie is bij deze gewaarschuwd!

Eerdere ontmoetingen met Belgische clubs
1988-1989: SV Waregem in de UEFA Cup (thuis 0-0, uit 5-1-nederlaag)
2015-2016: Standard Luik in de laatste voorronde van de Europa League (thuis 2-0-winst, uit 3-1-nederlaag)
2022-2023: KAA Gent in de groepsfase van de Conference League (thuis 0-0, uit 4-0-nederlaag)