De winterse vertrekwensen van Standard: twee overbodige spitsen mogen weg

De winterse vertrekwensen van Standard: twee overbodige spitsen mogen weg

28-12-2023 12:00 Laatste update: 29-12-2023 08:20
15

De eindejaarsperiode staat uiteraard in het teken van gelukwensen. Bij de Belgische topclubs is dat niet anders. Aangezien de wintermercato voor de deur staat, gaat VoetbalPrimeur.be op zoek naar hun transferwensen. In deel één van deze tweedelige reeks komen mogelijke vertrekkers aan bod. Vandaag: Standard Luik.

Statistieken Standard na 20 speeldagen:
Positie: 9e
Punten: 23 (5W – 8G – 7V)
Doelpuntensaldo: 19-29

Samenvatting
Onder Carl Hoefkens heeft Standard niet de gedroomde stap naar boven gezet. De Rouches wonnen amper vijf (!) keer, of anders gezegd een kwart van hun wedstrijden. Zelfs op het eigen Sclessin wist het de bakens onvoldoende te verzetten, behalve in de toppers. Op anderhalve maand tijd gingen achtereenvolgens Club Brugge, RSC Anderlecht en KRC Genk voor de bijl. Daar konden de Luikse fans zich toch enigszins aan optrekken. Voor het overige liet Standard al te vaak punten liggen tegen bescheiden tegenstanders, waardoor de Champions’ Play-Off halen buiten bereik lijkt. Vooral aanvallend knelt het schoentje. Met slechts negentien gemaakte doelpunten doen alle eersteklassers beter, op hekkensluiter KV Kortrijk na ... 

Vertrekwensen
Vooral vooraan lijkt Standard dus vers bloed te kunnen gebruiken. Vanuit dat opzicht is het vreemd dat Renaud Emond en Stipe Perica, nochtans twee diepe spitsen die op papier een neus voor goals hebben, nauwelijks kansen hebben gekregen. Die eerste kreeg één basisplaats en twee invalbeurten, de Kroaat verzamelde een schamele 20 speelminuten. Het is zo klaar als een klontje dat Hoefkens niet in hen gelooft. Bij een bod tijdens de wintermercato lijken zij dan ook te mogen vertrekken.

Daarnaast toonde Hoefkens zich niet altijd even tevreden over enkele oudgedienden. Bope Bokadi moest bijvoorbeeld vaak op de bank zitten. Zijn aangeboren nonchalance strookt niet met de visie van de trainer. Datzelfde geldt voor William Balikwisha, die slechts met mondjesmaat aan minuten geraakte. In een ideale wereld doet Hoefkens geen beroep op hen, maar de realiteit is nu eenmaal dat de spoeling dun is. Daarom luidt het devies: enkel bij inkomende versterking kan Standard schoon schip maken. Het verhaal van Konstantinos Laifis is op dat vlak veelzeggend. In de zomer stond het eigenlijk vast dat hij zou verkassen, maar bij gebrek aan beter werd de ervaren Cyprioot dan toch maar heropgevist.