Glashelder reglement: als verdediger én aanvaller samen inlopen, penalty opnieuw

Glashelder reglement: als verdediger én aanvaller samen inlopen, penalty opnieuw

24-12-2023 10:31 Laatste update: 10:53
18

Nog maar eens staat de arbitrage in het midden van de schijnwerpers. Na de controversiële gang van zaken in RSC Anderlecht - KRC Genk is dat ook het geval voor ... het bondsreglement. Het Referee Department liet al verstaan dat de strafschop in de eerste helft wel degelijk hernomen moest worden. VoetbalPrimeur.be speurde het reglement af en vond de bevestiging.

Nog even de situatie kort geschetst: Bryan Heynen miste zijn elfmeter tegen Anderlecht, maar in de rebound kon Yira Sor wél binnenduwen. Alleen was de Nigeriaan net te vroeg de zestien meter binnengelopen. Yari Verschaeren had echter net dezelfde reflex. Die laatste had de VAR evenwel niet opgemerkt, waardoor het verkeerdelijk besliste om Anderlecht een vrije trap toe te kennen. 

Als de VAR het reglement wel correct had toegepast, had Genk de strafschop opnieuw mogen trappen. Op p. 123 van dat regelboek staat het namelijk zwart op wit aangegeven: wanneer zowel een verdediger als een aanvaller te snel het strafschopgebied betreden, is dat de gepaste uitkomst. Als dat enkel aanvaller Sor geweest zou zijn (zoals de VAR dus klaarblijkelijk dacht), was de aangewezen sanctie om een onrechtstreekse vrije trap aan Anderlecht te geven.

Hieronder de bewuste passage uit het bondsreglement:

NIEUW: Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.