Invaller Vertessen maakt comeback van PSV tegen Sevilla compleet

29-11-2023 20:53 Laatste update: 21:07

PSV kan overwintering in de Champions League ruiken. En op wat voor een manier: de Eindhovenaren waren op weg naar een nederlaag tegen Sevilla, maar wisten het in de tweede helft volledig om te draaien. PSV won uiteindelijk met 2-3 en dat kwam mede door hulp van ex-Ajax-spelers Lucas Ocampos en Nemanja Gudelj plus de inbreng van Yorbe Vertessen.

Voor PSV was de opdracht duidelijk in Andalusië: bij een overwinning zou het al zeker zijn van overwintering in de Champions League, terwijl het perspectief bij een nederlaag juist flink zou slinken. PSV begon goed aan de wedstrijd en kreeg ook de eerste mogelijkheid, nadat een voorzet van Johan Bakayoko bleef hangen in de zestien. Daarna werd Sevilla echter sterker.

Bleussure Lozano, invalbeurt Vertessen
De thuisploeg kreeg namelijk steeds meer kansen, terwijl de verdediging van PSV keer op keer wankelde. Na een kwart wedstrijd wist Sergio Ramos uiteindelijk de ban te breken: uit een vrije trap kon hij de 1-0 binnen tikken, door geschutter in de Eindhovense achterhoede. Snel daarna kreeg PSV weer een tegenslag te verwerken. Hirving Lozano kreeg namelijk een onterechte gele kaart, waardoor hij geschorst is tegen Arsenal. Aan het einde van de eerste helft viel de Mexicaan ook nog geblesseerd uit, waardoor het nog maar de vraag is of hij komende zondag in actie kan komen tegen Feyenoord. Yorbe Vertessen kwam tussen de lijnen in plaats van Lozano.

Na de openingsgoal bleef PSV achterin bijzonder kwetsbaar. Sevilla leek de marge op slag van rust ook te verdubbelen, maar de ploeg van Peter Bosz werd gered door de VAR: wegens hands werd de Spaanse goal namelijk afgekeurd. Doordat andere doelpogingen van Sevilla er ook niet in gingen, kon PSV de kleedkamer met een achterstand van 'slechts' 1-0 opzoeken.

Na rust bleek PSV echter niets te hebben geleerd van de hachelijke situaties van voor de pauze: in de 47ste minuut maakte Youssef En-Nesyri de 2-0, nadat André Ramalho en Olivier Boscagli geklopt werden door een dieptepass. Het behalen van een resultaat leek daardoor een moeilijk verhaal te worden, totdat oud-Ajacied Lucas Ocampos zich twee keer liet gaan: met een domme overtreding en een protestactie kreeg de Argentijn in enkele minuten tijd twee gele kaarten, waardoor Sevilla plotseling verder moest met tien man.

Rood doet match kantelen
De wedstrijd kantelde vanaf dat moment volledig, terwijl PSV het achterste van zijn tong zien eindelijk liet zien. In de 68ste minuut zorgde Ismael Saibari ervoor dat de hoop weer helemaal terug was bij de bezoekers, door een voorzet van Sergiño Dest knap tegen de touwen te werken. Daarna bleef de formatie van Bosz kansen krijgen. Tien minuten voor tijd leverde dat ook nog de 2-2 op: Yorbe Vertessen werkte de bal via Nemanja Gudelj in het doel.

Het werd in blessuretijd nog mooier voor PSV, want op aangeven van Vertessen knikte Pepi de beslissende 2-3 tegen de touwen. Door de ongelofelijk knappe comeback gaat PSV bijna naar de achtste finale van de Champions League. Als RC Lens later op de avond verliest van Arsenal, is Champions League-overwintering een feit voor de Nederlanders.