Royal Antwerp FC en de (on)mogelijke route naar Europese overwintering

Royal Antwerp FC en de (on)mogelijke route naar Europese overwintering

27-11-2023 17:40 Laatste update: 28-11-2023 08:00
9

Royal Antwerp FC neemt het dinsdag op tegen Shakhtar Donetsk in de groepsfase van de Champions League. Antwerp wist nog geen punt te behalen in de Champions League, is het nog wel mogelijk voor The Great Old om te overwinteren in Europa? VoetbalPrimeur.be zocht het uit.

Antwerp wist zich fraai te plaatsen voor de groepsfase van de Champions League, nadat Antwerp AEK Athene versloeg in het Champions Path. Antwerp won in Griekenland met 1-2 en won thuis met 1-0. Hierdoor nam Antwerp voor het eerst in de clubgeschiedenis deel aan de Champions League. Antwerp kwam in Groep H met onder meer FC Barcelona, FC Porto en FC Shakhtar Donetsk.

Direct de deksel op de neus
Antwerp begon vol goede moed aan de Champions League, ook al had hoofdtrainer Mark Van Bommel liever wat meer zomerse versterkingen gezien bij The Great Old. In de eerste match kreeg Antwerp direct de deksel op de neus, Barcelona won met een forfaitscore, het werd 5-0.

In de tweede Champions League-match moest het gebeuren voor Antwerp tegen Shakhtar Donetsk. De formatie van Van Bommel begon erg sterk en ging rusten met een 2-0 voorsprong. Uiteindelijk gaf Antwerp de match uit handen en won Shakhtar met 2-3.

Er volgden twee matchen tegen FC Porto. De Portugezen bleken zeer geslepen en wanneer Porto een versnelling bijzette kon Antwerp niet bijbenen. De eerste match op De Bosuil eindigde in 1-4, in Porto werd het 2-0.

Er zijn nog twee matchen over voor Antwerp in de Champions League. Het is onmogelijk voor Antwerp om nog in de Champions League te overwinteren, want dan moet Antwerp tweede worden. Porto staat nu op de tweede plaats met negen punten, er zijn nog zes punten te behalen voor Antwerp. 

Europa League, de laatste mogelijkheid
De laatste mogelijkheid zit hem in de derde plaats bereiken, die recht geeft op de Europa League. Shakhtar Donetsk staat daar nu met zes punten. De Oekraïners wonnen van Antwerp en wisten tegen Barcelona voor een stunt te zorgen. Om op gelijke hoogte te komen met Shakhtar moet Antwerp tegen Shakhtar en Barcelona zien te winnen. Daarnaast moet Shakhtar ook na Antwerp nog van Porto verliezen.

Mocht dit onwaarschijnlijke scenario zich voordoen dan wordt er gekeken naar het onderlinge resultaat. Bij winst voor Antwerp is het onderlinge resultaat gelijk, maar dan wordt er gekeken naar het doelsaldo in het onderlinge resultaat. Dit betekent dat Antwerp met meer dan één doelpunt verschil moet winnen van Shakhtar. Wanneer ook het doelsaldo in het onderlinge resultaat gelijk is, dan moet er op de laatste speeldag een voetbalmirakel gebeuren. Op dit moment is het doelsaldo van Antwerp -11 en dat van Shakhtar -1. 

Een samenvatting van de route naar Europese overwintering
Antwerp moet de aankomende twee Champions League-matchen winnen tegen Shakhtar en tegen Barcelona. Shakhtar moet twee keer verliezen, tegen Antwerp en tegen Porto. Ook moet Antwerp de match tegen Shakhtar winnen met meer dan één doelpunt verschil.

NIEUW: Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.