Potindeling voor Euro 2024 ligt op drie plekken na vast, Rode Duivels reekshoofd

Potindeling voor Euro 2024 ligt op drie plekken na vast, Rode Duivels reekshoofd

21-11-2023 23:00 Laatste update: 22-11-2023 18:36
16

De kwalificatiepoules voor Euro 2024 zitten erop. In maart moeten enkele barragewedstrijden nog drie landen gelukkig maken, maar het gros van de deelnemende ploegen staat nu al vast. Een overzicht van de 21 zekerheden tot dusver.

Als gastland mocht Duitsland uiteraard al meteen juni en juli 2024 in de agenda blokkeren. Zij kregen enkele maanden geleden gezelschap van ... de Rode Duivels. Onze nationale ploeg slaagde er als eerste in om zich te plaatsen via sportieve prestaties. Gezien de 5-0-zege tegen Azerbeidzjan is het ook al zeker dat de manschappen van Domenico Tedesco als reekshoofd in de trommel gaan.

Intussen zijn er nog negentien andere landen bijgekomen voor het EK. Naast België zullen ook groepswinnaars Engeland, Frankrijk, Portugal en Spanje in pot 1 terechtkomen, net als organisator Duitsland. Deze dinsdagavond voegden ook Kroatië en Slovenië zich nog bij de gelukkigen. Door de zege van Kroatië moet titelverdediger Italië overigens vrede nemen met een plek in pot 4.

De potindeling:

Pot 1: BELGIË, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Portugal, Spanje
Pot 2: Albanië, Denemarken, Hongarije, Oostenrijk, Roemenië, Turkije
Pot 3: Kroatië, Nederland, Schotland, Slovenië, Slowakije, Tsjechië
Pot 4: Italië, Servië, Zwitserland + nog drie te bepalen landen

Die laatste drie tickets worden in maart verdeeld in een play-off-competitie. Twaalf landen nemen daar aan deel: Polen, Wales, Estland, Finland, Oekraïne, IJsland, Israël, Bosnië-Herzegovina, Georgië, Griekenland, Kazachstan en Luxemburg. Zij hebben startrecht op basis van hun prestaties in deze kwalificatiecampagne; ze eindigden met andere woorden als derde of beste vierde in hun poule. Wie alsnog naar het EK wil, moet twee tegenstanders uitschakelen in een halve finale en finale.