Triest nieuws uit Nederland: Ruud Geels (ex-Club Brugge en Anderlecht) overleden

Triest nieuws uit Nederland: Ruud Geels (ex-Club Brugge en Anderlecht) overleden

18-11-2023 17:24 Laatste update: 17:36
10

Ruud Geels is op 75-jarige leeftijd overleden. De legendarische Eredivisie-spits droeg in Nederland onder meer het shirt van Ajax, Feyenoord en PSV. In ons land maakte hij dan weer furore bij Club Brugge en RSC Anderlecht. Ook kwam Geels twintig keer uit voor het Nederlands elftal.

Geels begon zijn carrière in 1965 bij Telstar. Daarna diende hij Feyenoord, Go Ahead Eagles, Club Brugge, Ajax, RSC Anderlecht, Sparta Rotterdam, PSV en NAC Breda. In 1984 zette Geels een punt achter zijn actieve loopbaan. De meeste wedstrijden speelde hij voor Ajax. Voor de Amsterdammers scoorde Geels in 166 optredens 153 keer. In totaal maakte Geels gedurende zijn carrière 332 goals. 

Voor Club Brugge scoorde Geels 28 doelpunten in 53 wedstrijden. Met Blauw-Zwart kroonde hij zich tot Belgisch landskampioen. Later zou hij ook één seizoen voor RSC Anderlecht speelde. Met paars-wit won de Nederlander de Europese Supercup. In dienst van Anderlecht trof hij 25 keer raak. 

Met 265 Eredivisie-doelpunten is Geels na Willy van der Kuijlen de nummer twee op de eeuwige topscorerslijst. Mede door de forse concurrentie in Oranje - in de jaren '70 van de vorige eeuw dulde Geels Johan Cruijff en Johan Neeskens voor zich - kwam de oud-spits tot slechts twintig interlands. In die twintig optredens vond hij elf keer het net.

NIEUW: Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.