Vertonghen wil jonge gasten sturen bij Anderlecht en stal met zijn ogen van Stam

Vertonghen wil jonge gasten sturen bij Anderlecht en stal met zijn ogen van Stam

16-11-2023 19:13
1

Waar het Ajax nu aan ervaring en leiderschap lijkt te ontbreken, was dat wel anders toen Jan Vertonghen en Siem de Jong hun doorbraak beleefden. De verdediger van RSC Anderlecht vertelt dat hij veel leerde van onder anderen Jaap Stam, al vroeg hij de voormalig topverdediger zeker niet het hemd van het lijf.

"Toen ik doorbrak had je Jaap Stam, Edgar Davids, Gabri, Klaas-Jan Huntelaar en Kenneth Perez op een gegeven moment", begint Vertonghen bij Football is Life. "Maar ik heb nooit één vraag gesteld aan die gasten. Ik vroeg dat gewoon niet. Die gasten stonden ver van me af. Ik heb nu het gevoel dat ik veel meer tussen de jonge gasten sta dan zij toen. Toen was er veel meer een scheiding tussen jong en oud."

De 36-jarige Rode Duivel stak desondanks veel op van Stam. "Jaap kwam op een gegeven moment bij Ajax en deed na de training altijd een setje buikspieren. In de eerste weken deed hij dat alleen en een paar maanden later lagen er vijftien jongens naast hem."

"Je keek in die tijd wel tegen Jaap Stam als voorbeeld op", vult De Jong aan. "Niet door te vragen, maar hij deed die buikspieroefeningen naast het veld en dat gingen wij met andere jongens ook doen. In de seizoenen erna hebben we dat een beetje nagedaan van hem."

Vertonghen probeert nu zelf als mentor te dienen voor de jonge spelers bij Anderlecht. "Ik hoop dat wel heel erg te zijn voor de jonge gasten bij Anderlecht. Ik probeer na te denken: met welke issues zat ik en waar had ik behoefte aan?"

NIEUW: Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.