Overmars (Antwerp) 1 jaar geschorst vanwege grensoverschrijdend gedrag bij Ajax

Overmars (Antwerp) 1 jaar geschorst vanwege grensoverschrijdend gedrag bij Ajax

16-11-2023 14:02 Laatste update: 14:12
24

Marc Overmars, de technisch directeur van Royal Antwerp FC, is door het Instituut Sportrechtspraak officieel voor een jaar geschorst. Dat betekent dat de oud-technisch directeur van Ajax geen functie kan bekleden bij de KNVB of een partij die aan de bond verbonden is. Zijn werkzaamheden bij Antwerp mag hij dus gewoon uitvoeren. Overmars is geschorst voor het overtreden van het reglement seksuele intimidatie.

In de uitspraak van het Instituut Sportrechtspraak (ISR) staat dat Overmars een schorsing van één jaar krijgt, plus nog een extra jaar voorwaardelijk. De voormalig technisch directeur zou in dienst van Ajax de volgende regel uit het reglement seksuele intimidatie hebben overtreden: ‘Onthoudt u van seksuele intimiteiten via welke communicatiemiddelen dan ook.’ Overmars heeft een proeftijd van twee jaar.

Bij de strafeis zou met verschillende omstandigheden rekening zijn gehouden. Zo heeft de tuchtcommissie gekeken naar de vele publiciteit die de zaak heeft gekregen, waardoor het imago van Overmars is aangetast. Ook keek het ISR bij de uitspraak naar de eigen bekentenissen van de oud-voetballer. Hij gaf aan dat het grensoverschrijdende gedrag meerdere keren was voorgekomen bij hem.

De uitspraak in de zaak van Overmars komt daags na de onthullingen uit het boek Ajax in Crisis, van journalist Menno de Galan. Hij gaf aan dat de ontslagen technisch directeur al na enkele weken vroeg of hij terug kon keren bij Ajax. Toenmalig voorzitter van de raad van commissarissen, Leen Meijaards, gaf aan dat Overmars hiervoor een tijdje onder de radar moest blijven, in therapie moest en moest hopen op vergiffenis. Met de therapie stopte Overmars al na twee sessies en hij ging al snel aan de slag bij Royal Antwerp.

Reactie ISR
In de uitspraak valt een uitleg te lezen voor de schorsing van Overmars. "Van Overmars had, gelet op zijn functie als statutair bestuurder en feitelijk leidinggevende binnen de organisatie van Ajax, verwacht mogen worden dat hij zich bewust was geweest van de voorbeeldfunctie die hij had en dat hij zich van dergelijk gedrag had onthouden, ook wanneer hij meende dat het geschiedde op basis van wederkerigheid en vrijwilligheid."

NIEUW: Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.