Groot onderzoek in Nederland: naar een dramatisch Feyenoord - Ajax

Groot onderzoek in Nederland: naar een dramatisch Feyenoord - Ajax

14-11-2023 16:46

Het KNVB Beker-duel in Nederland tussen Feyenoord en Ajax van april dit jaar had uit kunnen lopen op 'een ramp'. Dat heeft de NOS, dat een aantal onderzoekers heeft geraadpleegd, dinsdagmiddag gepubliceerd. De desbetreffende Klassieker escaleerde nadat Davy Klaassen een aansteker op zijn hoofd kreeg. 

Het Auditteam Voetbal en Veiligheid heeft een zogeheten 'incidentenonderzoek' gedaan naar aanleiding van die wedstrijd op 5 april. De bevindingen zijn opgetekend door de NOS. Allereerst waren er grote brandveiligheidsricico's. Dit vanwege de combinatie van binnengesmokkelde fakkels, vuurwerk, spandoeken, overvolle supportersvakken en bezette trappen. "De combinatie van fakkels en spandoeken is uitermate gevaarlijk", zegt Miche Bezuijen, voorzitter van het Auditteam. Het is om die reden 'wonderbaarlijk' dat er geen slachtoffers zijn gevallen.

Het rapport is ook voorgelegd aan Ahmed Aboutaleb, de burgemeester van Rotterdam. Hij is erg geschrokken. "Net onder het spandoek waren veel vuurwerk en fakkels. Als dat spandoek vlam vatte, kon dat ernstige gevolgen hebben. Daar moeten we lering uit trekken", aldus Aboutaleb, die daarmee zinspeelt op een mogelijk verbod van grootschalige sfeeracties met spandoeken en fakkels. 

De uitgevoerde reconstructie toont tevens dat onder druk van 'ongeduldige' fans bij een aantal toegangspoorter besloten is om het fouilleren te laten voor wat het was. Mensen konden zo ongecontroleerd De Kuip binnenkomen. Op andere plekken heeft de politie zakken onderschept die over het hek werden gegooid. In die zakken zat vuurwerk. 

Rondom de aftrap werd er een groot spandoek uitgerold met daarop het logo van Feyenoord. Vervolgens werden er rondom én onder het spandoek meerdere fakkels aangestoken. Dit zou een 'gecoördineerde actie' betreffen. Toen Klaassen een aansteker op zijn hoofd kreeg, bereikte de wedstrijden een kookpunt. Dat specifieke moment, van overvolle vakken, veel te veel vuurwerk en bezette trappen, had het startschot kunnen zijn voor een grote ramp, is te lezen. 

"De kans dat door fakkels of afgeschoten projectielen de vlag in brand had kunnen vliegen en dat in de brand en rook mensen in paniek waren geraakt, mensen brandwonden hadden opgelopen en dat mensen verdrukt zouden worden, is te groot om er niets tegen te doen en daarom moet daartegen worden opgetreden", aldus het auditteam, dat vergelijkingen trekt met twee zwarte bladzijdes uit de voetbalgeschiedenis: het Heizel-drama (1985) en de Hillsborough-ramp (1898), waarbij tientallen doden vielen. 

Rol van Feyenoord
De onderzoekers zijn tevreden over de manier waarop Feyenoord de verdachten heeft aangepakt. 'Snel en efficiënt', wordt de handelswijze van de Rotterdammer bestempeld. 'Maar het lukt lang niet om alle overtreders te pakken. Ook spreken stewards in en rond het stadion vrijwel niemand aan op onwenselijk gedrag, waardoor dat blijft te staan', is te lezen.