Vijf lessen uit speeldag 14: (on)verwachte herfsttitel, plaagstoten en Verbrodder

Vijf lessen uit speeldag 14: (on)verwachte herfsttitel, plaagstoten en Verbrodder

13 november - 14:15 Laatste update: 14 november - 21:57
1

Bij het ingaan van de volgende interlandonderbreking is het zaak om nog één keer stil te staan bij de ontwikkelingen uit de Jupiler Pro League. Speeldag 14 maakte ons weer een stukje wijzer. Er werd zelfs al een symbolische prijs uitgereikt! VoetbalPrimeur.be praat je bij aan de hand van vijf lessen.

De kampioen van de vallende bladeren
Na twee seizoenen van nét niet heeft Union Saint-Gilloise alvast een papieren titel beet: die van beste ploeg uit de heenronde. Met nog één speeldag te gaan kunnen de Brusselaars mathematisch niet meer ingehaald worden. Straffer nog: dankzij het gelijkspel tussen RSC Anderlecht en KAA Gent is hun voorsprong nog wat uitgebouwd. Geen kat die dit durfde voorspellen na de zomerse leegloop. De herfsttitel maakt voor eens en voor altijd duidelijk dat Union een blijvertje is, al beseffen ze in het Dudenpark als geen ander dat trofeeën in edelmetaal komen en niet in papier ...

Terug naar af
Na welluidende overwinningen tegen Club Brugge en Anderlecht leek Standard Luik met succes auditie afgelegd te hebben voor een hoofdrol in de titeldebatten. Intussen heeft de regisseur toch voor andere acteurs gekozen. De Rouches moeten eens dringend in de spiegel kijken. Ondanks een opzwepende Bosuil bleven de bezoekers volledig in gebreke op het vlak van mentaliteit en zegedrang, met de nonchalance van Bope Bokadi en de ontreddering bij Zinho Vanheusden als meest zichtbare symptomen. Tegen een Royal Antwerp FC dat veel hoger en verticaler acteert dan enkele weken geleden, levert je dat een pandoering van jewelste op. Aan Carl Hoefkens om tijdens de korte break opnieuw de juiste snaar te bespelen, want nadien volgt een loodzwaar programma.

De gedroomde springplank
Vanop zijn zitje in de eretribune zag Besnik Hasi zijn kersverse werkgever de ideale overgangswedstrijd afwerken. KV Mechelen telt na de doortocht van (een uitermate bleek) Sporting Charleroi drie kostbare punten extra, de thuisaanhang heeft zich weer verzoend met de ploeg en toch liggen er nog een heleboel werkpunten om aan te pakken. Vanop de elfde stek in de rangschikking is het net wat rustiger werken dan als op twee na laatste. Bovendien krijgt Hasi nu nog eens een week cadeau om zijn spelprincipes aan zijn spelers voor te stellen. Kortom: een onverwachte springplank richting veilige haven.

Plagen is …
Ze leken wel een (te) lang getrouwd koppel, Brian Riemer en Hein Vanhaezebrouck. Tijdens de wedstrijd zochten beide heren elkaar al enkele keren op en op hun gezamenlijke persmoment ging dat proces van aantrekking en afstoting vrolijk verder. Het gesloten karakter van de topper tussen KAA Gent en Anderlecht had daar ongetwijfeld toe bijgedragen. Geen van allebei liet na om een steekje uit te delen, al gebeurde dat telkens op haast schattig wijze. Voelden de trainers zich nu eigenlijk écht misnoegd over elkaar? Of was het hun verdoken manier van … liefde vragen?

Christus De Verbrodder
De wereldberoemde Verlosser uit de buurt van Rio de Janeiro leek zondagmiddag gereïncarneerd in een Braziliaanse landgenoot. Warleson spreidde zijn armen zó indrukwekkend vaak uit elkaar dat hij zich tot de paus van de Brugse stadsderby kroonde. De sluitpost van Cercle bracht geen verlossing, maar verbrodde vooral het blauw-zwarte feestje. In een intens duel met veel tempo kon Club zichzelf weinig verwijten, behalve dat het bij de afwerking vaak binnen de grijpgrage armen van Warleson mikte. Ronny Deila prevelt best een schietgebedje opdat de ballen na de interlandpauze (eindelijk) wél vlotter binnenvliegen.