Nieuwkoop (ex-Union) is de redder in nood voor Feyenoord tegen tiental RKC

04-11-2023 21:40

Het moest uit de tenen komen, maar Feyenoord heeft drie punten overgehouden aan de wedstrijd tegen RKC Waalwijk: 1-2. Het verschil werd pas na rust en een rode kaart voor de thuisploeg gemaakt. Bart Nieuwkoop, de voormalige verdediger van Union SG, bleek de redder in nood.

Feyenoord moest het in Waalwijk stellen zonder de zieke Mats Wieffer, waardoor Ramiz Zerrouki een basisplaats had. De ploeg van Arne Slot kon binnen de minuut op voorsprong komen. Dávid Hancko bereikte met een knappe pass Santiago Gimenez, die oog in oog met Mark Spenkelink op de RKC-keeper stuitte. Spenkelink maakte zijn debuut in de Eredivisie en deed dat zeer verdienstelijk.

Na een aantal serieuze pogingen van Feyenoord - de Rotterdammers waren dominant - kwam RKC tegen de verhouding in op voorsprong. Denilho Cleonise won het sprintduel van Hancko en liet Justin Bijlow kansloos in de korte hoek. Het antwoord van Feyenoord kwam tien minuten later. Quinten Timber draaide heerlijk weg en schoot prachtig raak in de verre hoek.

Op slag van rust leek Feyenoord de wedstrijd naar zich toe te trekken. Shawn Adewoye kreeg direct rood na een overtreding op Gimenez. De bal ging op de stip en de Mexicaan kreeg de uitgelezen kans om de Rotterdammers op voorsprong te zetten. Dit liet hij na: zijn panenka ging over, waardoor beide ploegen met 1-1 gingen rusten.

In het tweede bedrijf was Feyenoord de betere, maar moest de ploeg van Slot diep gaan. Uiteindelijk was het rechtsback Bart Nieuwkoop die uit een rebound de winnende treffer tegen de touwen schoot. Een slotoffensief van RKC bleef met tien man uit, Feyenoord speelde de wedstrijd vakkundig uit.

Feyenoord klimt door de zege naar plek drie in de Eredivisie. Het gat tot koploper PSV, dat eerder op de zaterdag uithaalde tegen Heracles Almelo (0-6) bedraagt liefst zeven punten.