Blik op Ferencváros, grootmacht uit Hongarije met Belg en oude bekende van Gent

Blik op Ferencváros, grootmacht uit Hongarije met Belg en oude bekende van Gent

26-10-2023 15:32 Laatste update: 16:00

Donderdag neemt KRC Genk het op tegen het Hongaarse Ferencváros in de groepsfase van de Conference League. De spelers van Ferencváros worden de groene adelaars genoemd. Beide ploegen zijn goed begonnen aan de groepsfase. VoetbalPrimeur.be geeft een inkijkje in de aankomende opponent van Genk.

Ferencváros in het kort
Volledige naam: Ferencváros Torna Club
Stadion: Groupama Arena, capaciteit: 23.698 plaatsen
Eindstand vorig jaar: 1e
Trainer: Dejan Stankovic
Aantal keer kampioen in eigen land: 34 keer

Hoe is Ferencváros in de groepsfase van de Conference League geraakt? 
Ferencváros werd in het afgelopen seizoen kampioen van de Nemzeti Bajnoksag, de Hongaarse competitie. De ploeg wist na 33 matchen 63 punten te verzamelen. Nummer twee Kecskemeti TE behaalde 57 punten. Door het kampioenschap in de Nemzeti Bajnoksag plaatste Ferencváros zich voor de eerste voorronde van de Champions League.

In de eerste voorronde van de Champions League mocht Ferencváros het opnemen tegen Ki Klaksvik, de stuntploeg uit de Faeröer. Ferencváros speelde uit bij KI met 0-0 gelijk, maar verloor thuis met 0-3. Hierdoor zakte Ferencváros twee niveaus en moest het verder in de tweede voorronde van de Conference League. Het Ierse Shamrock Rovers werden zonder al te veel problemen aan de kant gezet. Thuis werd er met 4-0 gewonnen en in Ierland werd het 0-2.

In de derde voorronde van de Conference League moest Ferencváros het opnemen tegen de Hamrun Spartans uit Malta. Het lukte Ferencváros om het tweeluik na de eerste match te beslissen. Ferencváros won op bezoek in Malta met 1-6. Thuis maakte Ferencváros het karwei af door met 2-1 te winnen. De Hongaren stroomden door naar de laatste Play-Offs voor de groepsfase van de Conference League. FK Zalgiris was de laatste horde voor Ferencváros. De ploeg uit Litouwen bleek een maatje te klein voor Ferencváros. Uit won Ferencváros met 0-4 en vervolgens werd er thuis met 3-0 gewonnen. Hierdoor plaatste Ferencváros zich in Groep F met KRC Genk, Fiorentina en Čukarički.

Ferencváros, de grootste club uit Hongarije
Ferencváros is veruit de grootste, bekendste en succesvolste voetbalclub uit Hongarije. Ferencváros werd opgericht in 1899 en heeft tot nu toe 34 keer het Hongaarse kampioenschap gewonnen en 24 keer de Hongaarse beker.  Ferencváros is een vaste klant op het Europese toneel, de ploeg kwam al uit in de Conference League, de Europa League en de Champions League. Het enige wat nog ontbreekt voor Ferencváros is een Europese beker, de ploeg wist nog nooit een Europese titel te veroveren.

Wereldberoemde hoofdtrainer Stankovic
Ferencváros heeft met Dejan Stankovic een wereldberoemde hoofdtrainer. De 45-jarige Stankovic maakte als speler furore bij Internazionale. Stankovic wist onder meer de Champions League te veroveren en zes keer kampioen te worden van Italië. De voormalige centrale middenvelder is nu de hoofdtrainer van Ferencváros.

Stankovic was eerder hoofdtrainer van Rode Ster Belgrado en UC Sampdoria. Vanaf september is Stankovic aan de slag als hoofdtrainer van Ferencváros. Tot nu toe speelde Ferencváros acht wedstrijden onder leiding van Stankovic, zes van deze wedstrijden werden gewonnen en twee keer speelde Ferencváros gelijk. Stankovic heeft met zijn huidige ploeg nog niet verloren.

De huidige vorm van Ferencváros
Ferencváros gaat aan de leiding in de Hongaarse competitie. De ploeg heeft na negen wedstrijden 22 punten behaald in de Nemzeti Bajnoksag. Paksi SE staat op de tweede plaats met 21 punten, maar heeft ook nog een match meer gespeeld. Ferencváros is voortvarend begonnen aan dit seizoen, de ploeg wist al dertig doelpunten te maken en heeft een positief doelsaldo van 18.

Voor Genk zijn er twee aanvallers waar extra op gelet mag worden. Adama Traoré en Barnabas Varga weten dit voetbalseizoen gemakkelijk het net te vinden. Traoré loopt bijna één op één, de rechtsbuiten wist in twaalf matchen al tien keer te scoren. Van centrumspits Varga is niet zeker of hij fit genoeg is om te spelen tegen Genk. Varga heeft ook zeer degelijke statistieken, in 19 wedstrijden maakte Varga al zeventien doelpunten. 

Bekende namen bij Ferencváros
Joseph Paintsil, de 25-jarige rechtsbuiten van KRC Genk, speelde een seizoen bij Ferencváros op huurbasis. Dit was in het seizoen 2017-2018, na dat jaar had Genk genoeg gezien en besloot de club om Paintsil over te nemen van Tema Youth. Genk betaalde destijds 3 miljoen euro voor Paintsil. Bij Ferencváros wist Paintsil in 27 wedstrijden tien doelpunten te maken en zeven assists af te leveren.

In de huidige selectie van Ferencváros speelt één Belg genaamd Samy Mmaee. De centrale verdediger kan rekenen op een basisplaats bij de Hongaren. Mmaee speelde al 93 wedstrijden voor Ferencváros, hierin wist de verdediger zes doelpunten te maken en vier assists af te leveren. Een andere bekende binnen de selectie van Ferencváros is Anderson Esiti. De verdedigende middenvelder speelde tussen 2016 en 2019 voor KAA Gent. Esiti speelde in totaal 95 matchen namens De Buffalo’s.