Tussenbalans bij Gent: net koploper af, spoeling van de kern blijft vraagteken

Tussenbalans bij Gent: net koploper af, spoeling van de kern blijft vraagteken

20-10-2023 16:15 Laatste update: 21-10-2023 20:35
1

Nu de interlandonderbreking beëindigd is, staat de Jupiler Pro League weer in de gang te trappelen. Eén derde van de competitie ligt achter de rug. Hoewel er uiteraard nog veel kan veranderen, hebben de eerste tien speeldagen al bepaalde indrukken geboden. VoetbalPrimeur.be maakt een tussenbalans op bij onze verschillende topclubs, van onder naar boven in de stand. In deze aflevering aan de beurt: KAA Gent.

Statistieken
Huidige positie in de stand: 3e
Aantal punten: 20 (5W – 5G – 0V)
Doelpuntensaldo: 16-10
Topschutter: Hugo Cuypers (3)
Assistkoning: Sven Kums (3)
Aantal clean sheets: 2

Tussenbalans
Net voor het ingaan van de interlandbreak moest KAA Gent haar leidende positie nog afstaan aan Union Saint-Gilloise. Toch heerst er over het eerste seizoensluik hoofdzakelijk een positief gevoel. De Buffalo's schoten als een kanon uit de startblokken, niet in het minst op het Europese toneel, waar ze enkele keren uitpakten met een monsterscore.

Het behouden aanvalstrio Hugo Cuypers - Gift Orban - Tarik Tissoudali sloeg meteen gensters, zij het zelden allemaal samen op het terrein. Het deed de fans (en neutrale volgers) mijmeren: met hen tussen de lijnen zou Gent wel eens in de prijzen kunnen vallen. Niettemin is de drietand tegenwoordig wat van haar puntige scherpte verloren. Cuypers miste een resem wedstrijd door blessure, terwijl Orban voor het eerst in zijn Gentse periode een dipje moet overwinnen. De huidige topschutter is de Gouden Stier van vorig seizoen (Cuypers dus), maar telt slechts drie treffers. In de prognoses midden juli had dat aantal toch hoger gelegen.

Het is één van de symptomen die erop wijzen dat het iet of wat bergaf gegaan is met de troepen van Hein Vanhaezebrouck. Het opperhoofd der Buffalo's zal je ook zonder verpinken kunnen vertellen waarom: de kern is onvoldoende breed. Nochtans beleefde Gent een opvallend succesvolle zomermercato, met uitschieters als Archie Brown, Ismaël Kandouss en Tsuyoshi Watanabe.

Desondanks is Vanhaezebrouck op zijn honger blijven zitten. Om op drie fronten actief mee te strijden, hadden zijn bazen nog een pion of twee-drie erbovenop moeten halen. Dat is niet gebeurd en gedane zaken nemen geen keer. In de diepte oogt de ploeg klaar om er een memorabele jaargang van te maken, aan Vanhaezebrouck om de lacunes van zijn kern zo vakkundig mogelijk te verbergen.

Programma voor de komende vijf wedstrijden:

- 22/10: Cercle Brugge (uit)
- 29/10: Standard Luik (thuis)
- 5/11: Sporting Charleroi (uit)
- 12/11: RSC Anderlecht (thuis)
- 26/11: Union Saint-Gilloise (thuis)