Nog groen achter de oren: zestien tieners vierden hun debuut al in deze JPL

Nog groen achter de oren: zestien tieners vierden hun debuut al in deze JPL

14-10-2023 10:30 Laatste update: 16-10-2023 13:46
1

De Jupiler Pro League is tien speeldagen ver. Tijdens de interlandbreak laten we bij VoetbalPrimeur.be ons licht schijnen op enkele opvallende statistieken. Zo trekken de clubs meer dan ooit de kaart van de jeugd. Al zestien tieners mochten hun debuut vieren in de Jupiler Pro League.

Wat goed is, komt snel. Die wijsheid geldt in de Belgische voetbalwereld harder dan eender waar in onze maatschappij. Wekelijks worden de samenvattingsprogramma’s van de Jupiler Pro League gedomineerd door jong geweld. Jongens als Maxim De Cuyper, Mandela Keita, Théo Leoni, Antonio Nusa, Gift Orban en Arthur Vermeeren behoren nu al tot de vaste uitblinkers. Hen staat ongetwijfeld een (nog) grote(re) carrière te wachten.

In hun schaduw is intussen al een vers blik tieners opgentrokken. Tijdens de eerste tien speeldagen van deze jaargang kregen al zestien jongeren onder twintig jaar hun allereerste speelminuten op het hoogste niveau. Bij sommigen van hen is het tot één beperkte invalbeurt gebleven, maar anderen wisten ondanks hun prille leeftijd al meermaals hun stempel te drukken. Ezechiel Banzuzi (OH Leuven) en Isaac Price (Standard) spannen de kroon. Zij mochten beiden al negen keer opdraven. Hun trainer rekent met andere woorden volledig op hen.

Niet verwonderlijk, aangezien het duo het voortreffelijk deed. Banzuzi oogt soms wat nonchalant, maar brengt het Leuvense middenveld wel een portie balvastheid bij. Zijn collega bij Standard startte dan weer als basiskracht aan het seizoen, weliswaar in een ‘Standard light’. Nadat De Rouches in het slot van de mercato nog een stevig offensief lanceerden, is zijn statuut veranderd in dat van bankzitter. Ook in die hoedanigheid kan je echter van goudwaarde zijn, bewees Price vorig weekend nog, toen hij Sclessin in de slotminuten deed ontploffen met de winnende treffer tegen Club Brugge (2-1).

Klasse versus onbezonnenheid
Banzuzi en Price zijn lang niet de enige tieners die een eervolle vermelding verdienen. Twee van de zestien debutanten zijn intussen al onmisbaar in het basiselftal van hun team. Gabriel Slonina is de vaste doelman van Eupen geworden, al kon hij daar nog niet al te veel plezier uithalen. De Panda’s behaalden voor deze interlandonderbreking een zorgwekkende 0 op 15 … Dan vergaat het Soumaïla Coulibaly beter. Aan de zijde van Toby Alderweireld hield de huurling van Borussia Dortmund in vier van zijn zes optredens de nul op het bord.

Uiterst knap allemaal, al blijft het voor veel jongeren een parcours met vallen en opstaan. Dat is ook niet meer dan logisch: wie nooit fouten maakt, kan nooit bijleren. Christopher Bonsu Baah is daar misschien wel het treffendste voorbeeld van. De linkspoot is een redelijke sensatie bij KRC Genk, maar werd al twee keer het slachtoffer van zijn jeugdig enthousiasme. Een opstootje met de sluwe Jan Vertonghen en nadien een halve slag aan zijn tegenstander kostten hem telkens een uitsluiting. Wouter Vrancken bedekte het met de mantel der liefde. Op de voorbije speeldag ging Pathé Mboup (RWDM) dan weer compleet door het lint. Als zij daaruit de juiste conclusies trekken, kan het hen enkel nog sterker maken.

De zestien tieners die debuteerden in de JPL, van jong naar oud:

George Ilenikhena (Royal Antwerp FC) – 8 wedstrijden
Lars Montegnies (KV Kortrijk) – 3 wedstrijden
Roméo Monticelli (Sporting Charleroi) – 2 wedstrijden
Ezechiel Banzuzi (OH Leuven) – 9 wedstrijden
Lorenzo Youndje (KAS Eupen) – 3 wedstrijden
Christopher Bonsu Baah (KRC Genk) – 8 wedstrijden
Norman Bassette (KV Mechelen) – 3 wedstrijden
Josimar Alcócer (KVC Westerlo) – 1 wedstrijd
Adedire Mebude (KVC Westerlo) – 3 wedstrijden
Gabriel Slonina (KAS Eupen) – 8 wedstrijden
Joel Ordóñez (Club Brugge) – 2 wedstrijden
Massimo Decoene (KV Kortrijk) – 1 wedstrijd
Nathan Huygevelde (Union Saint-Gilloise) – 1 wedstrijd
Isaac Price (Standard Luik) – 9 wedstrijden
Soumaïla Coulibaly (Royal Antwerp FC) – 6 wedstrijden
Pathé Mboup (RWDM) - 3 wedstrijden