'Preventief reanimeren' Vaessen wekt verbazing : 'Bij boksers toch ook niet?'

'Preventief reanimeren' Vaessen wekt verbazing : 'Bij boksers toch ook niet?'

03-10-2023 15:50
3

Hartspecialist Jan Hoogsteen is verbaasd door de term 'preventief reanimeren'. RKC Waalwijk-doelman Etienne Vaessen werd afgelopen weekend na een botsing uit voorzorg gereanimeerd. Naderhand bleek dat er niets met het hart van Vaessen aan de hand was.

In gesprek met het Algemeen Dagblad stelt Hoogsteen dat hij veel onzin heeft gelezen. "De kreet 'preventief reanimeren' is bizar. Je moet reanimeren of niet. Als iemand ademt, hoeft hij niet gereanimeerd te worden. Een bokser die een klap gekregen heeft en knock-out gaat, die ga je toch ook niet reanimeren?", zegt hij. "Als iemand zijn nek gebroken heeft en je gaat zomaar reanimeren, zegt hij: dankjewel voor de dwarslaesie. Ik ben ervan overtuigd dat de heren in het medisch team van de club precies weten wat ze moesten doen. Alleen is het misschien een beetje ongelukkig verwoord later."

Hoogsteen begrijpt dat de beslissing om te reanimeren in een fractie van een seconde is gemaakt. "Bij twijfel, dan begin je. Je weet dat als iemand in elkaar zakt zonder dat er iemand in de buurt is, het hoogstwaarschijnlijk zijn hart is." Maar: "Bij een botsing is dat anders. Dan is het niet primair cardiaal."

Volgens Hoogsteen is het 'onzin' dat de protocollen zijn veranderd na het incident met Abdelhak Nouri. Wel kan het zijn dat mensen sneller en scherper in actie komen, stelt hij. "Maar er waren protocollen voor Nouri en die zijn er nu ook. Ze zijn niet per se aangescherpt. Je reanimeert of niet. Twijfel je? Dan reanimeren. Ademt iemand nog? Dan niet."