Antwerp-opponent Shakhtar Donetsk van andere kant, kweekvijver droogt op

Antwerp-opponent Shakhtar Donetsk van andere kant, kweekvijver droogt op

03-10-2023 10:01 Laatste update: 04-10-2023 16:00
4

Woensdagavond is het zover voor Royal Antwerp FC, The Great Old ontvangt FC Shakhtar Donetsk in de Champions League. Het belooft een magische avond te worden op De Bosuil, het wordt de eerste Champions League groepsfasematch op het veld van Antwerp. De kampioen van België ontvangt de kampioen van Oekraïne in het miljoenenbal. VoetbalPrimeur.be heeft meerdere weetjes over Shakhtar Donetsk op een rijtje gezet.

Vernoemd naar een beroemde mijnwerker
Shakhtar is in 1936 opgericht in de Soviet-Unie. De club werd destijds “Stakhanovets” genoemd ter ere van Aleksei Stakhanov. Dit was een beroemde mijnwerker vanuit de Soviet-tijd. Een decennium later kreeg de club de naam Shakhtyor. De club Shakhtar heeft ook de bijnaam ‘de mijnwerkers’.

Shakhtar heeft een Europese beker
Shakhtar kreeg het in 2009 voor elkaar om de UEFA-cup te winnen. Dit was het laatste jaar waarin deze Europese competitie nog de UEFA-cup werd genoemd en niet de Europa League. In 2009 was Shakhtar te sterk voor het Duitse Werder Bremen. Na de reguliere speeltijd stond het 1-1, in de verlenging wist Shakhtar te scoren en won het met 2-1.

Shakhtar is niet de enige Oekraïense ploeg met Euroepees succes. De rivaal van Shakhtar is Dinamo Kiev, deze club wist in de seizoenen 1974/75 en 1985/86 de Europa Cup 2 te winnen. Voor Shakhtar is het nu de zevende opeenvolgende keer dat de ploeg deelneemt aan de groepsfase van de Champions League.

Shakhtar heeft een vrij imposante prijzenkast bij elkaar gespeeld
Shakhtar heeft flink wat prijzen bij elkaar gevoetbald, in Oekraïne strijdt Shakhtar vooral met Dinamo Kiev om het eremateriaal.
14 keer Oekraïens kampioen
13 keer Oekraïens bekerwinnaar
9 keer Oekraïens supercup Winnaar
4 keer Sovjet bekerwinnaar

Bij Shakhtar staat een Nederlandse hoofdtrainer aan het roer
Shakhtar heeft met Patrick van Leeuwen een Nederlandse hoofdtrainer. De 54-jarige van Leeuwen behaalde successen in Israël met Maccabi Tel Aviv en vervolgens maakte hij de overstap naar het Oekraïense Zorya Lugansk. Bij Zorya Lugansk wist van Leeuwen ook te overtuigen, in juli maakte hij de overstap naar het grotere Shakhtar.

 

Shakhtar voetbalt Europees in het Volksparkstadion van HSV
Door de oorlog met Rusland is Shakhtar niet in staat om wedstrijden in het eigen thuisstadion te spelen. De aankomende Europese thuismatchen van Shakhtar vinden plaats in het Volksparkstadion van HSV in Duitsland.

Shakhtar is al vanaf 2014 niet meer in staat om in de eigen Donbas Arena te spelen in verband met de gevaarlijke situatie in Oost-Oekraïne. Hierdoor kwam Shakhtar eerst uit in Lviv, daarna in Kharkiv en nu in Kiev. Voor de Europese matchen mag Shakhtar ook niet in Kiev voetballen van de UEFA. Eerder speelde Shakhtar Europese matchen in Warschau, maar dit kwam dit jaar qua planning niet uit in Polen.

Shakhtar Donetsk, een kweekvijver voor Goddelijke Kanaries  
Wie aan Shakhtar Donetsk denkt, denkt ook gelijk aan Brazilianen. Er kwamen al meerdere Goddelijke Kanaries uit voor Shakhtar en dit zijn meestal zeker niet de minsten. In de huidige selectie van Shakhtar zitten vier Brazilianen. Linksachter Pedrinho, rechtsachter Lucas Taylor, linksbuiten Eguinaldo en nog een linksbuiten genaamd Newerton. Deze vier hebben nog niet de schijnwerpers kunnen pakken zoals hun landgenoten eerder deden bij Shakhtar.

Douglas Costa speelde vijf en een half seizoen voor Shakhtar, de Braziliaan maakte furore bij Shakhtar en werd vervolgens voor 30 miljoen euro aan Bayern München verkocht. Luiz Adriano is de volgende bekende naam. De spits tekende in 2007 voor 3 miljoen euro bij Shakhtar, de club verkocht hem vervolgens voor 8 miljoen euro aan AC Milan.

Brazilianen leverden Shakhtar flink wat geld op 
Alex Teixeira bracht flink wat geld voor Shakhtar in het laadje. De aanvallende middenvelder kwam in 2010 voor 6 miljoen euro naar Shakhtar en kende daar een zeer succesvolle periode. De Braziliaan werd maar liefst vijf keer landskampioen met Shakhtar. In 2016 werd Alex Teixeira voor 50 miljoen euro overgenomen door het Chinese JS Suning.

Toch is Alex Teixeira niet de duurste uitgaande transfer. De duurste uitgaande Braziliaan is Fred, de middenvelder werd op 25-jarige leeftijd overgenomen door Manchester United, hij vertrok voor 59 miljoen euro. Een andere bekende Braziliaan is Fernandinho. Op 20-jarige leeftijd kwam de verdedigende middenvelder bij Shakhtar. Fernandinho werd vervolgens verkocht aan Manchester City voor 40 miljoen euro.

We sluiten dit Braziliaanse lijstje af met linksbuiten Willian. De vleugelflitser kwam maar liefst zes seizoenen uit voor Shakhtar, hierna vertrok hij voor 35 miljoen naar het Russische Anzhi. Daarna speelde Willian nog voor Chelsea, Arsenal en nu voor FC Fulham.

Oekraïner uiteindelijk toch de duurste 
De duurste uitgaande transfer van Shakhtar is tot nu toe toch geen Braziliaan. De Oekraïner Mykhaylo Mudryk leverde Shakhtar het allermeeste op. De linksbuiten verliet in de winterse mercato Shakhtar voor Chelsea. The Blues hadden uiteindelijk 70 miljoen over voor Mudryk, hij tekende een contract tot 2031.