'Belgische scheidsrechters willen hoger salaris, staking dreigt'

'Belgische scheidsrechters willen hoger salaris, staking dreigt'

22 september om 10:15

Aanstaande maandag is een belangrijke dag voor Belgische scheidsrechters. Het Refereeing Department heeft de Pro League een plan voorgelegd, dat onder meer een salarisverhoging voor de scheidsrechters behelst. Dit plan zal maandag besproken worden, en bij afwijzing is het mogelijk dat de scheidsrechters gaan staken. Dat meldt Het Nieuwsblad.

Het Refereeing Department stelt in het plan voor om de wedstrijdvergoedingen te verhogen met een bedrag van 734.400 euro extra per seizoen. Een scheidsrechter ontvangt momenteel, naast zijn reguliere inkomen en het loon als scheidsrechter, een vergoeding van 2.000 euro bruto per geleide wedstrijd. Deze vergoeding, die door de clubs wordt betaald, zou na indexatie stijgen naar 2.200 euro bruto per wedstrijd.

Ook voor assistent-scheidsrechters is er een verhoging voorzien. Zij zouden niet langer 850 euro ontvangen, maar 1.000 euro. Vierde officials zouden hun vergoeding zien stijgen van 350 naar 450 euro.

De VAR en assistent-VAR zouden er echter het meest op vooruitgaan als het plan wordt goedgekeurd. Hun vergoeding zou stijgen van respectievelijk 450 en 200 euro bruto per wedstrijd naar 1.000 en 450 euro.

De laatste indexatie vond plaats in juli 2020, terwijl de laatste daadwerkelijke verhoging dateert uit 2013. Indien er geen positief besluit volgt, sluiten de scheidsrechters een staking niet uit.