'Mislintat verder in het nauw: Ajax-baas liet Sosa van zaakwaarnemer wisselen'

'Mislintat verder in het nauw: Ajax-baas liet Sosa van zaakwaarnemer wisselen'

19-09-2023 23:30
1

Het net rond Sven Mislintat lijkt zich verder te sluiten. Niet alleen schakelde de Ajax-directeur een zaakwaarnemerskantoor in met belangen in zijn bedrijf, ook adviseerde hij Borna Sosa op Deadline Day om met klem van management te veranderen.

Met dat nieuws pakt De Telegraaf dinsdagavond uit. Mislintat drukte Sosa op het hart om zaakwaarnemer Thies Bliemeister (CAA Stellar) in te ruilen voor Arthur Beck, die zoals de NOS al meldde aandelen heeft in het bedrijf van de td van Ajax. Mislintat vertelde de Kroatische linksback dat hij alleen met de begeleiding van Beck een transfer naar de Amsterdammers zou kunnen maken. Dat verhaal wordt bevestigd door CAA Stellar Europe, aldus de krant.

De NOS meldde eerder op de avond dat AKA Global in juni dit jaar belanghebbende geworden is in Mislintats bedrijf Matchmetrics GmbH, een datasysteem voor het scouten van voetballers. Van dat agentschap is Beck medeaandeelhouder. AKA Global zag een eerdere lening van 161.000 euro worden omgezet in drie procent van de aandelen van Matchmetrics GmbH. Dat Mislintat met Ajax zaken deed met AKA Global is mogelijk in strijd met de regels waar de beursgenoteerde club zich aan moet houden.

Het is dus extra pikant dat Sosa tot 31 augustus helemaal niet door Beck werd bijgestaan, maar door Bliemeister van de Duitse tak van CAA Stellar. Op de valreep had de linksback een videogesprek met Mislintat én Beck. Hij kreeg daarin te horen dat Mislintat geen zaken wil doen met CAA Stellar. De Kroaat wilde de kans niet laten lopen om voor Ajax te tekenen, maar voelde zich er wel ongemakkelijk bij om te breken met Bliemeister.

Naast dat Beck het contract voor Sosa in Amsterdam in orde maakte, onderhandelde hij ook nog eens namens Ajax met VfB Stuttgart over de transfersom. Dat komt doordat Mislintat op slechte voet staat met zijn oude club.