Koeman legt uit waarom hij 4-3-3 inruilt voor 5-3-2 bij Nederlands elftal

Koeman legt uit waarom hij 4-3-3 inruilt voor 5-3-2 bij Nederlands elftal

07-09-2023 21:12

Nederland speelt donderdag tegen Griekenland een match die gewonnen moet worden. Volgens bondscoach Ronald Koeman is zijn keuze voor de opstelling met vijf verdedigers helemaal niet raar. In gesprek met NOS vertelt de trainer dat hij overal wel in een 5-3-2 heeft gespeeld en dat dit het moment was om dit bij Oranje te proberen. Koeman zag in zijn eerdere 4-3-3 te weinig ontwikkeling.

"Niet zo'n fan?", reageert Koeman verbaasd op een vraag over zijn houding tegenover een 5-3-2. "Volgens mij als je mij analyseert als trainer, heb ik bij alle clubs weleens zo gespeeld. Niet altijd 4-3-3. Ik heb er heel goed over nagedacht, ook genoeg tijd voor gehad. In eerste instantie hebben we niet kunnen brengen wat we eigenlijk wilden." Het is voor Koeman de eerste keer dat hij deze periode kiest voor een vijfmansdefensie.

Volgens Koeman zat er ook te weinig ontwikkeling in het 4-3-3-systeem. "Ik heb dat te weinig gezien. We hebben met Oranje nog niet kunnen brengen wat we wilden en we hebben het materiaal om met drie verdedigers te spelen, daarom kies ik hiervoor. We wilden terug naar 4-3-3, maar dan moet er wel resultaat en ontwikkeling zijn. Dat was er te weinig."

Koeman denkt ook dat er in Nederland veel over dergelijke posities geklaagd wordt. "Ik vind dat we in Nederland weleens te veel praten over systemen. Tijdens het spel verandert het zo veel. Uiteindelijk gaat het om kwalificatie, en ik vind dit het goede moment om van 4-3-3 af te stappen. Er moet resultaat komen."