Wat kan Antwerp verwachten van Wijndal? “Denderende back op zoek naar vorm & lach

Wat kan Antwerp verwachten van Wijndal? “Denderende back op zoek naar vorm & lach"

06-09-2023 16:30 Laatste update: 09-09-2023 14:49
3

Gaston Avila trok deze zomer van Royal Antwerp FC naar Ajax. Owen Wijndal maakte de omgekeerde beweging. Wat mogen de Antwerp-fans verwachten van de 23-jarige Nederlandse linksachter? VoetbalPrimeur.be vroeg het aan Ruben Winkels, de adjunct-hoofdredacteur van VoetbalPrimeur.nl.

In Nederland maakte Wijndal furore bij AZ. Hij kwam uit de stilaan gerenommeerde jeugdopleiding van de Alkmaarders en de grote doorbraak volgde. Bij AZ droeg hij ook even de aanvoerdersband. Vorige zomer trok hij dan naar Ajax voor tien miljoen euro. Ondertussen is Avila zijn vervanger in Amsterdam. De Argentijn is een speler met grinta en een goede crosspass. Wat voor type krijgen ze nu in Antwerpen terug? "Hij is een aanvallend ingestelde linksback, die ervan houdt ‘eroverheen te denderen’”, stelt Winkels.

Type Alba (op vijftienjarige leeftijd)
"Bij AZ vormde hij een geweldig koppel met eerst Oussama Idrissi en daarna Jesper Karlsson, twee naar binnen komende linksbuiten. Verdedigen? Daar houdt Wijndal minder van. Kijk er niet raar van op als hij zo nu en dan zijn mannetje laat lopen of te laat ingrijpt. De Wijndal van AZ zou je kunnen vergelijken met iemand als Jordi Alba. Dezelfde aanvalsdrift. De Wijndal van Ajax kun je vergelijken met Alba, maar dan wel op vijftigjarige leeftijd”, omschrijft Winkels de aanwinst van Antwerp.

Bij AZ leek voor Wijndal the sky the limit. In Amsterdam werd hij evenwel met de neus op de feiten gedrukt. "Zo vrolijk als Wijndal kom je ze niet vaak tegen. In elk interview, in elk trainingsschot zie je hem lachen, dollen en 'geinen'. Die lach is bij Ajax wel een beetje verdwenen. Hij is uit de gratie gevallen, omdat hij in Amsterdam niet eens een beetje in de buurt is gekomen van het niveau dat hij bij AZ haalde. Hij oogt niet fit en de manier waarop hij over het veld sjokt als hij wél een kans krijgt, doet soms pijn aan de ogen."

Een schim van de Wijndal van AZ
In de zomer van 2022 legde Ajax tien miljoen euro op tafel voor Wijndal. Nu mag hij alweer via een huurconstructie Amsterdam verlaten. Wat is daar de reden voor? "Zeg het maar, dat is voor mij een mysterie. Wat ik al zei: hij oogt niet fit en lijkt zonder enig zelfvertrouwen te spelen. Hij is geen schim van de speler die hij was bij AZ. Het zegt ook genoeg dat alle drie de trainers die hij bij Ajax heeft gehad (Alfred Schreuder, John Heitinga en Maurice Steijn) publiekelijk hebben gezegd dat Wijndal meer moet brengen, meer moet doen."

(Niet) de beste linkerkant van Nederland en misschien wel Europa 
Zelf geloofde Wijndal vorig jaar dat hij volledig zou slagen bij Ajax. In een interview stelde hij dat hij samen met Steven Bergwijn “het beste linkerkantje van Nederland of misschien wel Europa" kon vormen. "Daar werd op dat moment natuurlijk al hard om gelachen, omdat ook Bergwijn niet bepaald in blakende vorm verkeerde vorig seizoen. Dat hoongelach is alleen maar luider geworden. De reactie van interim-trainer John Heitinga, in de week van die uitspraak, was veelzeggend: “Het is geen slimme opmerking, maar dat weet Owen ook wel. Nu moet je het laten zien. Dus laat eerst maar zien dat je de beste linkerkant hebt van Arnhem (Ajax speelde die week tegen Vitesse), dan van Nederland en uiteindelijk moet je er dan voor zorgen dat je de beste linkerkant van Europa hebt."

Tot slot ziet Winkels in Wijndal een echte aanwinst voor Antwerp? "Volgens mij zochten ze nog een linksback, en dat is Wijndal. Maar op dit moment is hij nog geen aanwinst, denk ik. Hopelijk kan hij zichzelf terugvinden in een team dat beter draait en waar hij meer vertrouwen voelt van de trainer", besluit Winkels.