Stelen met de ogen op Standard-stage: zeven vaste waarden van SL16 kregen kans

Stelen met de ogen op Standard-stage: zeven vaste waarden van SL16 kregen kans

17-07-2023 12:15 Laatste update: 19-07-2023 11:12
12

Begin juli trekken de clubs uit de Jupiler Pro League op stage om het aankomende seizoen zo keurig mogelijk voor te bereiden. Traditiegetrouw mogen ook een heleboel jongeren met nauwelijks of geen ervaring op het hoogste niveau er eens van het echte werk proeven. VoetbalPrimeur.be verschaft met plezier een blik op die jonge wolven, vaak de toekomst van ons Belgische voetbal. Als zesde  aan de beurt: de opkomende garde van Standard Luik.

Sacha Bansé
Leeftijd: 22
Positie: centrale middenvelder
Minuten bij de A-ploeg: 10

Geboren in Burkina Faso, maar al op jonge leeftijd kwam Bansé in ons land toe. Voetballen bleek al snel zijn ding. Ruim een jaar geleden stapte hij over van de jeugd van KAA Gent, om in Luik in eerste instantie bij de belofteploeg aan de bak te komen. Dat lukte wonderwel: Bansé miste nauwelijks een minuut. In de Europe Play-Off volgde de bekroning met een invalbeurt van tien minuten tegen … ex-club Gent.

Rayan Berberi
Leeftijd: 19
Positie: aanvallende middenvelder
Minuten bij de A-ploeg: 0

Een Luxemburger, zowaar. Berberi beschikt over prima voetjes en kan daardoor een elftal doen draaien. Dat bewees hij vorig seizoen in dienst van SL16, waar hij vaak in de basis mocht starten. Doelpunten maken loopt voorlopig nog niet van een leien dakje. Slechts één keer stond hij aan het kanon. Toch nam Carl Hoefkens hem mee op zomerstage.

Noah Dodeigne
Leeftijd: 20
Positie: centrale verdediger / controlerende middenvelder
Minuten bij de A-ploeg: 0

Al sinds 2009 komt de jongeman uit voor de jeugdrangen van Standard, wat hem een echt kind van het huis maakt. Het afgelopen jaar kreeg hij zijn eerste kansen op profniveau. Dodeigne verscheen acht keer aan de aftrap in de Challenger Pro League en mocht nog een dozijn invalbeurten vieren. Het vaakst acteert hij als mandekker achterin, al kan hij ook vlak voor de defensie uit de voeten.

Matthieu Epolo
Leeftijd: 18
Positie: doelman
Minuten bij de A-ploeg: 0

Nu al enkele jaren wordt de piepjonge sluitpost een grote toekomst voorspeld. Met zijn explosiviteit leverde Epolo in dienst van SL16 meermaals spectaculaire reddingen af, al zat hij er ook wel eens op de bank. Dat deed de doelman overigens ook al meermaals bij het A-elftal. In mei 2021 was hij er voor de eerste keer bij, op amper zestienjarige leeftijd! Op zijn officiële debuut is het evenwel nog steeds wachten.

Leandre Kuavita
Leeftijd: 19
Positie: centrale middenvelder
Minuten bij de A-ploeg: 11

De negentienjarige Kuavita doet een beetje denken aan Samuel Bastien, niet per se qua uiterlijk, maar wel op het vlak van zijn speelstijl. De tiener beleefde een gedenkwaardige campagne 2022-2023. Op de openingsspeeldag van de Challenger Pro League maakte hij zijn eerste minuten bij de volwassenen. Hij scoorde prompt tegen Club NXT. In december volgde zowaar zijn eerste optreden bij de hoofdmacht van Standard. Na die invalbeurt op KAA Gent (0-0) deed hij dat kunstje nog eens over in mei, tegen Cercle Brugge (0-4-verlies).

Tom Poitoux
Leeftijd: 18
Positie: doelman
Minuten bij de A-ploeg: 0

Een leeftijdsgenoot van Epolo en ook hun kwaliteiten liggen evenwichtig in de weegschaal. Bij SL16 wisselden beide jonge wolven elkaar namelijk regelmatig af onder de dwarsligger. Met zijn 1,85 meter is Poitoux niet bijzonder groot voor een hedendaagse doelman, maar hij straalt wel de noodzakelijke rust en métier uit. Als doublure bij de A-ploeg krijgt Epolo (voorlopig?) wel nog de voorkeur.

Ilyes Ziani
Leeftijd: 20
Positie: flankaanvaller
Minuten bij de A-ploeg: 0

Onze landgenoot met Marokkaanse wortels rondde onlangs zijn definitieve transfer naar Sclessin af. Vorig seizoen kwam hij daarentegen ook al uit voor SL16, nadat hij in de zomer nog mocht proeven van Champions-League-voetbal met zijn vorige club, Union Saint-Gilloise. In de thuispartij van de voorrondeclash met de Rangers viel hij vijf minuten voor affluiten in. De technisch vaardige buitenspeler zag echter meer heil in een toekomst bij Standard. Met zes doelpunten in zijn eerste ervaring met de Challenger Pro League bewees hij alvast uit het juiste hout gesneden te zijn.