Stelen met de ogen op Genk-stage: Bangoura voegt power toe, weelde onder de lat

Stelen met de ogen op Genk-stage: Bangoura voegt power toe, weelde onder de lat

14-07-2023 11:00 Laatste update: 15-07-2023 20:00
12

Begin juli trekken de clubs uit de Jupiler Pro League op stage om het aankomende seizoen zo keurig mogelijk voor te bereiden. Traditiegetrouw mogen ook een heleboel jongeren met nauwelijks of geen ervaring op het hoogste niveau er eens van het echte werk proeven. VoetbalPrimeur.be verschaft met plezier een blik op die jonge wolven, vaak de toekomst van ons Belgische voetbal. Als vierde aan de beurt: de opkomende garde van KRC Genk.

Ibrahima Sory Bangoura
Leeftijd: 19
Positie: verdedigende middenvelder
Minuten bij de A-ploeg: 0

Dankzij de tandem Bryan Heynen - Patrik Hrosovsky draaide het Genkse middenveld als een Zwitsers uurwerk, maar in de topwedstrijden ontbrak het misschien net aan dat tikkeltje pure kracht en recuperatievermogen. Daar zou Bangoura voor kunnen zorgen. De jongeman uit Guinee vertoeft nu ruim een jaar in Genk, nadat hij overstapte vanuit zijn thuisland. Bij de beloften stond hij meteen zijn mannetje in de Challenger Pro League, waar degradatie eigenlijk nooit echt om de hoek loerde. Met zijn profiel zou het niet verbazen mochten er speelkansen bij het A-elftal in het verschiet liggen.

Vic Chambaere
Leeftijd: 20
Positie: doelman
Minuten bij de A-ploeg: 0

In de UEFA Youth League kon hij zich enkele keren onderscheiden en in de Challenger Pro League strandde hij op slechts twee matchen. Sinds oudsher ligt de lat voor doelmannen in Genk nu eenmaal bijzonder hoog. Maarten Vandevoordt is een klasse apart en ook verderop in de hiërarchie is de concurrentie moordend. Daardoor kan Chambaere zich slechts met mondjesmaat laten zien. De schaarse kansen grijpen is dan de boodschap, bijvoorbeeld op deze zomerstage in het Nederlandse Vernay.

Josue Kongolo
Leeftijd: 17
Positie: centrale verdediger
Minuten bij de A-ploeg: 0

Meteen na zijn zestiende verjaardag kreeg de mandekker het mooist denkbare geschenk onder de neus geduwd: zijn eerste profcontract. Een teken van vertrouwen op de langere termijn, want in eerste instantie werkte Kongolo zijn wedstrijden nog steeds af voor de U19. In mei mocht hij wel zijn debuut vieren voor Jong Genk. Prompt nam Wouter Vrancken hem op in zijn stagegroep. In de oefenduels krijgt Kongolo geregeld zijn kans, zo speelde hij onlangs nog de tweede helft mee tegen PAOK (3-2-verlies).

Tobe Leysen
Leeftijd: 21
Positie: doelman
Minuten bij de A-ploeg: 316

De nieuwste diamant uit de talentenfabriek van Guy Martens? Dat moet nog enigszins blijken. Zijn debuut heeft Leysen in ieder geval al achter de kiezen. In de Europe Play-Off van 2022 mocht hij twee keer starten, nadat hij eerder in de beker al kansen kreeg. Het wordt hoe dan ook zijn laatste jaar in de schaduw van Vandevoordt, die vanaf komende zomer voor RB Leipzig uitkomt. Het zou verstandig zijn mocht Genk hem hier en daar toch nog eens laten proeven van het grote werk, al was het maar als ingangsexamen voor later.

Mike Penders
Leeftijd: 17
Positie: doelman
Minuten bij de A-ploeg: 0

Misschien is de eer van eerste keeper wel nooit weggelegd voor Leysen. Van onderuit stormt er (hoe kan het ook anders in Genk?) immers nóg een talent met handschoenen door naar de top. Met zijn dubbele meter mag Penders Moeder Natuur alvast bedanken voor een fysiologisch voordeel. Zijn kunde enkel toeschrijven aan zijn lengte, zou echter onrechtvaardig zijn. Bij Jong Genk nam hij al negen keer de honneurs waar. Daarmee is Penders de drie jaar oudere Chambaere al voorbij gestoken in de pikorde …