De Sterren van Morgen: Veelzijdig en gewild Anderlecht-talent Butera (17)

De Sterren van Morgen: Veelzijdig en gewild Anderlecht-talent Butera (17)

26-07-2023 16:00 Laatste update: 19:02
2

Het nieuwe seizoen van de Jupiler Pro League staat voor de deur. Ook in het seizoen 2023 – 2024 gaan er talenten doorbreken. Wie? VoetbalPrimeur.be vroeg het aan Andy Mulders. Onze huisanalist selecteerde telkens een talent van een G6 ploeg wie er op de deur gaat kloppen en wat je van de speler mag verwachten. Tijd voor deel 3 van De Sterren van Morgen, Ethan Butera van RSC Anderlecht.

Spelersprofiel
Naam: Ethan Butera
Nationaliteit: Belg
Geboortedatum: 16/04/2006
Positie: Centrale verdediger (Linkse vleugelverdediger, defensieve middenvelder)
Voorkeursvoet: Links
Vorige club(s): RWDM ( -2016), RSC Anderlecht (2016 – nu)

Ethan Butera is de zoon van Jonathan Butera, de defensieve middenvelder van o.a. RWDM (tot 2002) en Vigor Hamme (2002-2008)

Stijl van spelen
Ethan Butera is een veelzijdige defensieve speler. Hij kan als centrale verdediger spelen maar ook als defensieve middenvelder (en als linkse vleugelverdediger). Hij heeft een zeer goed inzicht en een uitstekende passing in de voeten.

Speler in balbezit

Hier gaat Ethan ingespeeld worden (op het volgend beeld zien we hoe hij gepositioneerd staat) door de centrale verdediger.


Hier valt op dat hij goed aanspeelbaar is tussen de linies. Uitstekende eerste controle met zijn rechtse voet…


… weet waar de vrije ruimte is en duikt hierin.


Hier heeft Ethan de loopactie van de infiltrerende speler gezien.


En speelt hij de bal met zijn rechtse voet …


… perfect in de loop van de diepe spits (Monticelli), die kan afwerken.

Sterke punten
- Positiekeuze: Heeft een zeer goede visie en het inzicht in het spel. Anticipeert snel op wisselen situaties. Doordat zijn positiespel uitstekend is, kan hij de dreiging van de tegenstander.


Hier zie je Ethan Butera goed scannen en weet hij precies waar hij moet staan. Zijn lichaam naar de bal gericht en klaar om te anticiperen op verschillende situaties.


Hij heeft al de loopbeweging van de spits van KRC Genk gezien en kan gemakkelijk anticiperen.


Hij kiest het juiste moment om druk te zetten op de tegenstander waardoor de tegenstander niet aanspeelbaar is (met rug naar het aanvallende doel). De tegenstander in balbezit moet dus voor een andere optie gaan en speelt de centrale speler aan die de bal vraagt in de vrije ruimte.


Deze centrale speler (Mika Godts) wil het spel versnellen en kiest ervoor om een lob balletje over de verdediging te spelen (zie ruimte in de rug van Ethan Butera en de infiltrerende aanvaller).


Ethan blijft zeer goed naar de bal kijken en is wendbaar genoeg om de bal te ontzetten.

- Fysieke kracht & loopvermogen: Ondanks dat hij niet de grootste speler is, weet hij zijn lichaam zeer goed te gebruiken in de grond- en luchtduels en dit gekoppeld aan een juiste timing.


Hier was KRC Genk in balbezit, maar door zijn inzicht en visie kan Ethan anticiperen op de diepe bal langs de zijlijn. Hij scant en ‘voelt aan’ waar de tegenstander is en waar de bal naartoe gaat.


Hij merkt dat hij tegen een snelle tegenstander  komt en probeert deze af te remmen door fysiek contact te gebruiken. Doel: de bal over de zijlijn laten gaan en zo een inworp mee te krijgen.


De speler van KRC Genk komt nog net aan de bal en de bal blijft in het speelveld.


Maar omdat Ethan een sterk lichaam heeft, verliest de speler van KRC Genk zijn evenwicht en hierdoor heeft Ethan tijd gewonnen om de actie verder te zetten.


Hij komt terug onder (lichte) druk te staan en kiest ervoor om de bal terug te spelen naar de doelman.


De bal ligt perfect voor de doelman zodat de doelman (Verbruggen) verschillende opties heeft. Hier is Ethan ook al bezig met het vervolg van de actie: Hij ziet dat de doelman verschillende opties (kan de meest rechtse speler aanspelen / Centraal inspelen / de afhakende speler inspelen). Doordat er al een medespeler de achterwaartse loopbeweging maakt kan hij positie kiezen in de vrije ruimte tussen de linies. Hierdoor gaat hij aanspeelbaar worden voor zijn medespelers en kan hij de aanvallende actie voortzetten.

- Passing en visie: Zoals hierboven al werd beschreven (en laten zien) heeft hij een uitstekende passing en zeer goede visie. Dit maakt van hem een multifunctionele speler waardoor hij op verschillende posities kan spelen, maar ook in verschillende formaties (2-mans defensie / 3-mans defensie / defensieve middenvelder / centrale middenvelder)

Werkpunten
- Trap naar doel: Hij is niet de speler met een scorend vermogen. Hij durft nog wel eens het overzicht te verliezen voor het doel van de tegenstander.

- Coaching: Doordat hij het spel uitstekend kan lezen, moet hij zijn medespelers toch meer aansturen.

Conclusie
Ethan Butera is een veelbelovend talent uit de RSCA Academy. Op 16-jarige leeftijd stond hij al in de belangstelling van diverse grote clubs zoals Juventus, Ajax,… . Hij zou goed passen in het (toekomstige) nieuwe RSCA samen met spelers zoals Debast en Vertonghen. Hij is nog maar 17 jaar, maar heeft nog progressiemarge. Ik verwacht dat ze Ethan Butera niet direct voor de leeuwen zullen gooien. Ik verwacht dat hij speeltijd zal krijgen bij de RSCA Futures en stelselmatig worden opgeroepen voor het eerste elftal.