Transferwerk voor de boeg: KRC Genk

Transferwerk voor de boeg: Genk nam al voorschot op waarschijnlijke vertrekkers

6 juli om 09:00
Laatste update: 7 juli om 16:36

De maand juli is inmiddels aangevat, waardoor de mallemolen in transferland steeds sneller gaat draaien. Ook in de Jupiler Pro League wordt er volop gehandeld, bij de ene club al vlotter dan bij de andere. Met nog twee maanden onderhandelgeweld in aantocht maakt VoetbalPrimeur.be graag een eerste balans op. Welke profielen kunnen de Belgische topclubs nog gebruiken? Waar kunnen de fans zich nog aan verwachten? In deze aflevering: KRC Genk.

Versterkingen die al afgerond zijn
Na een straf seizoen grepen Wouter Vrancken en co onwaarschijnlijk nipt naast de oppergaai. Die immense ontgoocheling leek op de eerste training van de nieuwe voorbereiding nog niet volledig verteerd, al klonk wel al luidop de ambitie om in 2024 weer voor het allerhoogste te gaan. De vraag is in welke mate Genk zal kunnen teren op haar huidige sterkhouders. Voor zowat het hele basiselftal liggen er aanlokkelijke aanbiedingen uit het buitenland in het verschiet. In juni trachtten Dimitri de Condé en zijn team vooral te anticiperen op die mogelijk exodus.

Met Joris Kayembe en Alieu Fadera shopte Genk tot dusver uitsluitend binnen de eigen landsgrenzen. Voor die eerste betekent het eindelijk zijn kans aan de Belgische top, na enkele sterke jaren in dienst van Sporting Charleroi. Fadera op zijn beurt was zowat de enige die het hoofd boven water hield bij een zinkend SV Zulte Waregem. Dat tweetal moet de Limburgse linkerflank versterken, wat erop wijst dat men uitgaat van een vertrek van Gerardo Arteaga en/of Mike Trésor.

Geruchten over nieuwkomers:
Noah Adededji-Sternberg (Borussia Mönchengladbach), Fernando Alvarez (Pachuca FC), Alexander Aravena (CD Universidad Católica), Hendrik van Crombrugge (RSC Anderlecht), Fran Villalba (Sporting Gijon)

Waar ligt er nog werk op de plank?
Wie de voorlopige kern van Genk overschouwt, kan enkel besluiten dat die nog beter gestoffeerd is dan afgelopen seizoen. Met Fadera en Kayembe kwamen er twee volwaardige basispionnen bij, terwijl aan uitgaande zijde enkel Ally Samatta vaak minuten maakte. Hij kon de hoogvorm uit zijn eerste periode in de Cegeka Arena echter niet evenaren. Toch blijft De Condé best waakzaam, want het staat in de sterren geschreven dat enkele bepalende krachten nog andere oorden zullen opzoeken. Met name Carlos Cuesta, Daniel Muñoz, Joseph Paintsil en Trésor lijken hoofdverdachten.

Als zij één der komende weken verkassen, zal Genk ongetwijfeld al een plannetje hebben om hen te vervangen. Gebeurt dat niet, des te beter. De kern van afgelopen seizoen kende weinig hiaten, al kon er in de breedte misschien nog iets bij. Dat is intussen gebeurd. Enkel over de diepe spits blijft twijfel heersen. Samatta is zoals gezegd doorgestuurd, terwijl Tolu Arokodare nog niet in de (enorme) voetsporen van Paul Onuachu wist te treden. Mogelijk speurt Genk op die positie toch nog naar een witte raaf.

Het (huidige) boodschappenlijstje van Genk:
- Centrale middenvelder (back-up Heynen-Hrosovsky)
- Diepe spits