Jong Oranje speelt gelijk en is net zoals België uitgeschakeld op EK U21

27-06-2023 20:05
1

Jong Oranje is er dinsdagavond niet in geslaagd om tot de kwartfinales van het EK 021 te reiken. De ploeg van bondscoach Erwin van de Looi speelde ondanks een grote hoeveelheid gecreëerde kans tegen de leeftijdsgenoten van Georgië opnieuw gelijk, waardoor het is uitgeschakeld op het toernooi.

Jong Oranje wist wat het moest doen na de eerdere gelijke spelen tegen Jong België (0-0) en Jong Portugal (1-1): winnen van Jong Georgië. Een gelijkspel zou eventueel ook nog uitkomst bieden, maar daarbij werd het wel heel afhankelijk van de rest.

Met Wouter Burger in de basis begon Jong Oranje net als in de voorgaande twee duels voortvarend. Kenneth Taylor kreeg in de openingsfase twee opgelegde kansen, maar raakte twee keer paal. Ook Crysensio Summerville kreeg een goede kans, maar de Nederlandse talenten bleken opnieuw heel veel moeite hebben om door te drukken.

De mede-organisator van het EK kwam vervolgens vrijwel uit het niets op voorsprong. Zuriko Davitsashvili rondde een schitterende slalom fraai af. Even daarvoor kreeg Jong Oranje ook al een klap te verwerken, toen Brian Brobbey met een spierblessure naar de kant moest. Joshua Zirkzee was zijn vervanger. Diep in de blessuretijd van de eerste helft tekende Jong Oranje voor de 1-1. Taylor schoot raak tussen een woud van Georgische benen.

Bij rust stond Jong Oranje nog op de tweede plaats, op basis van het aantal gele kaarten. Die tweede plaats raakte Van de Looi en co. na 55 minuten spelen kwijt, toen Jong Portugal op voorsprong kwam. De Belgen kwamen even later op gelijke hoogte, maar dat veranderde niets voor Jong Oranje, dat in dat scenario op basis van het aantal gescoorde doelpunten uitgeschakeld was.

Van de Looi bracht in de tweede helft nog Thijs Dallinga, maar ook hij wist het benodigde doelpunt niet meer te maken. Jong Oranje deelde nog wel wat speldenprikjes uit, zo was Taylor nog gevaarlijk, maar de 2-1 viel maar niet.

Jong Portugal maakte in de slotfase nog de 2-1 tegen Jong België, waardoor het toernooi er voor Jong Oranje op zit. Zij eindigen als derde in Groep A. België is vierde geworden, terwijl de Portugal en Georgië doorstoten naar de kwartfinales.