Nog geen man over boord, zo raken de jonge Rode Duivels alsnog een ronde verder

Nog geen man over boord, zo raken de jonge Rode Duivels alsnog een ronde verder

24-06-2023 21:30 Laatste update: 27-06-2023 17:56
3

De Belgische beloften speelden zaterdag op het EK U21 voor de tweede keer op rij gelijk. Door de draws tegen Nederland (0-0) en Georgië (2-2) hebben de troepen van Jacky Mathijssen hun lot om de volgende ronde te halen nog in eigen handen. VoetbalPrimeur.be zet de mogelijke scenario's op een rij.

De stand na twee speeldagen
01. Georgië U21 – 4 punten
02. België U21 – 2 punten
03. Nederland U21 – 2 punten
04. Portugal U21 – 1 punt

Tegen Jong Oranje bleven de Belgische beloften steken op een 0-0 gelijkspel. Tegen Georgië gaven onze landgenoten een 2-0 voorsprong uit handen. Het werd uiteindelijk 2-2, waardoor de jonge Rode Duivels na twee speeldagen twee punten tellen.

Ook Nederland telt na twee speeldagen twee punten. Jong Oranje speelde zaterdag 1-1 gelijk tegen de leeftijdgenoten van Portugal. België scoorde op het EK U21 twee keer. De Nederlandse jonkies scoorden maar één keer. Dat is de reden waarom België momenteel op de tweede plaats staat achter thuisland Georgië en Nederland voorlopig achter zich houdt.

België wint = plaatsing voor kwarfinales
Op de derde en laatste speeldag van de groepsfase nemen de Belgische beloften het op tegen de U21 van Portugal. Wint België de match van de Portugezen? Dan plaatsen de jonge Rode Duivels zich voor de kwartfinales van het toernooi. De eerste twee ploegen van elke groep plaatsen zich voor de kwartfinales.  Om groepswinnaar te worden moeten de Belgen winnen van Portugal. Daarnaast zijn ze afhankelijk van het duel van Nederland versus Georgië.

Wint Georgië? Dan is voor België de tweede plaats het maximaal haalbare.

Eindigt Nederland - Georgië op een gelijkspel? Dan moet België Georgië inhalen op het gebied van het doelpuntensaldo. Georgië heeft momenteel +2, België staat op 0.

Wint Nederland van Georgië? Dan moet België Nederland voorblijven op basis van het doelpuntensaldo om groepswinnaar te worden. 

België speelt gelijk = afhankelijk van Georgië - Nederland
Speelt België gelijk tegen Portugal? Dan is België afhankelijk van Nederland - Georgië. Wint Georgië? Dan is België door naar de kwartfinales.

Eindigt Nederland - Georgië op een gelijkspel? Dan wordt er gekeken naar het aantal gemaakte doelpunten. Voorlopig is België in het voordeel. Indien het aantal doelpunten ook gelijk is, kijkt men naar de Fair Play-ranking, die wordt gemaakt op basis van het aantal gele en rode kaarten tijdens het toernooi. De laagste score eindigt in de stand het hoogst. Voor gele kaarten krijg je één strafpunt, voor uitsluitingen zijn dat er drie. Voorlopig hebben België en Nederland elk ... zes gele kaarten verzameld. Ook daar is het voorlopig met andere woorden gelijk. Is ook na de derde speeldag het Fair Play-klassement gelijk? Dan kijkt men naar de UEFA-ranking. Nederland is zesde, terwijl België op de achtste plaats staat. Daar zijn onze noorderburen dus in het voordeel.

Wint Nederland op de slotspeeldag en België speelt gelijk? Dan is het exit België.

België verliest = exit
Gaan de Belgen onderuit tegen Portugal? Dan mogen de koffers sowieso gepakt worden en is het einde toernooi voor de jonge Rode Duivels.