OFFICIEEL: Cruijff besluit te vertrekken bij FC Barcelona: 'Zeer waardevol'

OFFICIEEL: Cruijff besluit te vertrekken bij FC Barcelona: 'Zeer waardevol'

16-05-2023 16:00

Jordi Cruijff vertrekt komende zomer bij FC Barcelona. De Nederlandse sportief directeur heeft besloten om zijn aflopende contract niet te verlengen, zo maken de Catalanen dinsdag bekend. Zijn laatste werkdag is daardoor op 30 juni.

Cruijff twijfelde over zijn toekomst in Camp Nou door het naderende afscheid van directeur voetbalzaken Mateu Alemany, die hard op weg is naar Aston Villa. Hoewel de negenvoudig Oranje-international juist werd getipt om promotie te maken en Alemany op te volgen, meldt Barça nu dat hij 'nieuwe professionele projecten wil ondernemen'.

Cruijff keerde twee jaar geleden terug bij Barça, waarvoor hij ook als speler al uitkwam. Hij begon als adviseur van voorzitter Joan Laporta, maar maakte al snel promotie. Dit seizoen was hij de rechterhand van Alemany en was hij onder meer verantwoordelijk voor de contractbesprekingen. Ook had hij een grote stem in het transferbeleid.

Volgens Barcelona heeft Cruijff in 'een emotionele bijeenkomst' met Laporta zijn afscheid aangekondigd. 'Het werk van Jordi Cruijff is zeer waardevol geweest bij voetbalbeslissingen en bij de wederopbouw van het eerste elftal. Bovendien was hij een persoon die heel dicht bij de coaches en de technische staf stond', zo laat de club weten in een statement.

De zoon van Johan Cruijff vertolkte na zijn spelerscarrière al diverse functies in de voetballerij. Hij was trainer van onder meer Maccabi Tel Aviv, Chongqing Lifan, Shenzhen FC (China) en kortstondig bondscoach van Ecuador. Bij AEK Larnaca (Cyprus), Maccabi en Barça was Cruijff sportief directeur.

Cruijff werd na het vertrek van Marc Overmars ook even in verband gebracht met Ajax, maar concreet werd dat nooit. Als opvolger van Cruijff en Alemany valt nadrukkelijk de naam van Deco bij de Catalanen.